Деколонізація в законі: Рада проголосувала за скасування російських географічних назв

Верховна Рада 21 березня ухвалила Закон про внесення змін до Закону України “Про географічні назви” щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України (№7253).

Про це у вівторок повідомив народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович.

За закон у другому читанні та в цілому проголосували 248 нардепів.

За словами В’ятровича, таким чином “зроблено вирішальний крок на шляху очищення України від маркерів “русского міра” і повної деколонізації нашого публічного простору”, і цей документ – “не менш важливий, ніж ухвалений у 2015 році закон про декомунізацію”.

Як пояснив колишній голова Українського інституту національної пам’яті, після того, як закон буде підписаний президентом і набуде чинності, звільнення українських міст і сіл від назв та пам’ятників, нав’язаних Росією, “стане всеосяжним і незворотнім і відбуватиметься у чітких правових рамках”.

“Ухвалений сьогодні закон визнає злочинною і засуджує російську імперську політику, забороняє її пропаганду та символи, визначає, що належить до цих символів, хто, як і в які строки видаляє їх з публічного простору”, – зазначив В’ятрович.

Він розповів, що депутат від “Слуги народу” Максим Бужанський, якому місяць тому вдалося зірвати ухвалення цього закону, ставлячи на підтвердження важливі враховані комітетом поправки, “намагався сьогодні повторити цей трюк знову”. Але йому це не вдалося – законопроєкт підтримали і більшість, і опозиція. Так само авторами проєкту були як представники монобільшості, так і опозиції.

Про що закон

“Закон спрямований на деколонізацію топоніміки та впорядкування використання у населених пунктах України географічних назв та символіки держави, яка вчинила збройну агресію проти України… З метою повного відновлення української історично-національної топоніміки, осучаснення її іменами новітніх Героїв у боротьбі з ворогом”, — зазначено у пояснювальній записці до проєкту 7253.

Змінами до Закону України “Про географічні назви” щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України будуть передбачати заборону присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта. Або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн, державну тоталітарну політику та практику, пов’язану з переслідуванням опозиції (опозиційних діячів), дисидентів та інших осіб за критику тоталітарного радянського та тоталітарного російського режиму. Зокрема, й громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях або тимчасово перебували на території держави-окупанта та стали жертвами переслідування з боку російських репресивних органів.

Читайте також:
Активісти закликають Раду ухвалити узгоджений деколонізаційний закон, який “зарубав” Бужанський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.