Україна і США створили гібридних “монстрів” ППО, щоб запобігти блекаутам, — NYT

Україна спільно із США створили гібридні системи ППО, які поєднують у собі передові ракети класу “земля-повітря” західного зразка з модернізованими пусковими установками або радарами радянської епохи, які має Україна.

Про це повідомляє видання The New York Times.

“З наближенням зими українські чиновники відчайдушно потребують додаткової протиповітряної оборони, щоб захистити свої електромережі від російських ударів, які можуть занурити країну в темряву. Настільки відчайдушні, що вони готові експериментувати з монстром системи озброєнь”, — йдеться матеріалі видання.

Американські офіційні особи називають це програмою FrankenSAM. Два варіанти імпровізованих засобів ППО вже були випробувані протягом останніх кількох місяців на військових базах у США і незабаром будуть доставлені в Україну. Один з них поєднує радянські пускові установки “Бук” і американські ракети Sea Sparrow, а інший — радари радянської епохи та американські ракети Sidewinder.

Третій варіант, ракетний комплекс “Яструб” часів холодної війни, цього тижня вперше був показаний на полі бою в Україні. Американські чиновники назвали його “воскреслою реліквією ППО”.

“FrankenSAM робить свій внесок у заповнення критичних прогалин у протиповітряній обороні України, і це є найважливішим викликом, з яким сьогодні стикається Україна”, — наголосила заступниця помічника міністра оборони США з питань політики Росії, України та Євразії Лаура Купер.

FrankenSAM використовує надзвукові ракети AIM-9M Sidewinder американського виробництва, які були розроблені в 1950-х роках і використовуються на винищувачах F-16 і F-18. Зараз вони є частиною імпровізованої системи наземного запуску, яку Лаура Купер назвала “справжньою інновацією”.

Представники американського оборонного відомства та інженери також усе ще випробовують, можливо, найпотужніший FrankenSAM: ракету Patriot і пускову станцію, яка працює зі старішими українськими радіолокаційними системами вітчизняного виробництва.

Офіційний представник Пентагону заявив, що випробування такої системи, проведені у жовтні на ракетному полігоні Уайт-Сандс у Нью-Мексико, завершилися успішно.

Читайте також:
Оборонні компанії США збільшуватимуть виробничі потужності: через війну в Україні їхні доходи зросли, — Reuters

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна