Ув’язнені, боржники, колишні військові: Росія щомісяця мобілізує на війну понад 20 тисяч людей, — ГУР

Нинішні темпи мобілізації росіян на війну проти України становлять понад 20 тисяч осіб на місяць.

Про це розповів представник Головного управління розвідки МО України Андрій Юсов в інтерв’ю “Еспресо” 22 жовтня.

“Понад 20 тисяч на місяць продовжують залучатись в різний спосіб. Це рекрутинг і серед ув’язнених, і серед боржників, якихось неблагонадійних категорій населення. Про добровольців там мова не йде. Мобілізація строковиків планово триває. Рекрутинг, у тому числі з мотивацією фінансової виплати або, якщо людина не підписує контракт, то якісь санкції обіцяють”, — повідомив він.

Як зазначає Юсов, також російське командування, широко практикує “примусове підписання контракту” з колишніми військовослужбовцями.

“Коли начебто викликають на звірку у військкомат, кладуть контракт і в принципі назад людина не виходить, бо інакше йому погрожують вже якимось кримінальним переслідуванням або іншими проблемами в житті. І от так частина опиняється на фронті”, — наголосив представник ГУР і підкреслив, що про жодну ідеологічну мотивацію не йдеться, особливо в “депресивних регіонах”.

За його словами, часто мотивацією слугує бажання заробити.

“Це банальне бажання заробити. Ну, зрештою, ті самі пральні машинки і холодильники: ми всі бачили мікрохвильовки, які крадуть росіяни в українців”, — сказав він.

Водночас Кремль віддає перевагу прихованій мобілізації й уникає масового залучення до бойових дій населення європейської частини Росії.

“Наразі не наважились на чергову хвилю публічної мобілізації, хоча такі рішення вже лежали на столі. Проте все ж таки є осторога реакції і населення тієї території, насамперед, йдеться про центральні, столичні регіони. Громадська думка там нічого не вартує, але все ж таки страх перед бунтом у кремлівських карликів існує. Тому зважають ще”, — наголосив Юсов.

Окрім цього, він підкреслив, що хоча мобілізаційний ресурс в РФ більший, ніж в Україні, але не безмежний, а російська економіка дедалі сильніше відчуває нестачу чоловічих рук.

Читайте також:
Армія РФ починає вербувати на війну через SMS

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна