Морпіхи ЗСУ здійснили рейд через Дніпро на Херсонщині та зайняли позиції росіян, – ISW

Українські морпіхи, імовірно, 17−18 жовтня здійснили прорив через Дніпро на тимчасово окуповану частину Херсонської області в районі сіл Олешківської громади.

Про це ідеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW) за 18 жовтня.

Російські джерела стверджують, що 17−18 жовтня сили двох українських бригад морської піхоти (ймовірно, підрозділи на рівні рот, уточнює ISW) здійснили штурм через Дніпро на східний (лівий) берег Херсонської області.

Геолокаційні кадри, опубліковані 18 жовтня, показують, що українські сили просунулися на північ від Піщанівки (14 км від Херсона та 3 км) і до села Пойма (11 км на схід від Херсона).

Відомий російський так званий “воєнкор” стверджував, що дві українські “штурмові групи” висадилися на східному березі Дніпра та прорвали початкову російську оборону, тимчасово зайнявши всю Пойму та позиції на північній околиці Піщанівки вдень 17 жовтня.

Пізніше він додав, що росіяни нібито відкинули українські війська з цих позицій у бік Дніпра.

Надалі військовий блогер зазначав, що станом на полудень 18 жовтня в Піщанівці продовжує діяти українська диверсійна група. Та припустив, що російські війська утримують лише позиції на південній околиці населеного пункту.

Міністерство оборони Росії визнало ці українські операції, стверджуючи, що окупанти нібито зупинили чотири українські диверсійно-розвідувальні групи поблизу Підстепного (16 км на схід від Херсона) та Пойми.

В іншому відомому російському провоєнному пабліку повідомлялося про те, що ЗСУ зайняли Пойму в ніч з 17 на 18 жовтня.

Російські джерела висловлювали стурбованість триваючою українською активністю на східному березі Херсонської області і розглядали цю активність як частину потенційної більш масштабної української операції.

За останні місяці російське командування перекинуло відносно більше елітних підрозділів з Херсонського напрямку для підтримки оборонних операцій на заході Запорізької області, оскільки, ймовірно, розглядає Херсон як спокійний сектор, а нинішній склад сил у цьому районі, ймовірно, є відносно менш боєздатним.

Читайте також:
Генштаб звітує про частковий успіх ЗСУ поблизу Вербового, за добу на фронті – 80 боєзіткнень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна