На Житомирщині згоріла пам’ятка архітектури кінця XIX століття. ВІДЕО

У смт Червоне Бердичівського району Житомирської області вночі 17 жовтня загорілася пам’ятка архітектури кінця ХІХ століття – будинок культури на території маєтку Грохольських-Терещенків.

Про це повідомило ГО “Червоне Туристичне. Палац Грохольських-Терещенків”.

«17 жовтня 2023 року у Червоному згоріла пам’ятка архітектури кін. ХІХ ст. (без реєстру) Це був будинок культури. А тепер лиш одна коробка. Станом на зараз (23.21) будівля все ще горить, її намагаються загасити», – йдеться в дописі.

Туристичний гід Тарас Коновалов у своїх сторіз у ФБ опублікував відео палаючої будівлі та написав, що того дня ще проводив екскурсію будинком культури. Він також відзначив, що дерев’яні перекриття між поверхами, дах, стіни – це все було оригінальне кінця ХІХ століття (окрім оббивки стін).

Господарський суд Житомирської області у серпні 2023 року ухвалив рішення повернути державі маєток Терещенків у смт Червоне, який перебував у власності Житомирської єпархії так званої “УПЦ МП”.

Палац побудований у 1861 році Адольфом Грохольським. Після його смерті перейшов у власність відомого мецената та цукрового промисловця Миколи Терещенка. Після приходу більшовиків там облаштували сирітський притулок, а згодом – фабрично-заводське училище.
Деякий час пам’ятка належала ВАТ “Червоненський цукровик”. У 2000 році будівлю безкоштовно і незаконно передали у власність Житомирської єпархії моспатріархату.

Читайте також:
Під захистом ЮНЕСКО: ракетний удар РФ пошкодив 25 пам’яток архітектури в історичному центрі Одеси

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.