Експосадовців МОУ Шаповалова і Хмельницького підозрюють у закупівлі неякісних бронежилетів

Державне бюро розслідувань повідомило ще одну підозру колишнім заступнику міністра оборони В’ячеславу Шаповалову та в.о. директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів МО Богдану Хмельницькому.

Про це інформують ДБР та ОГП у вівторок, 10 жовтня.

Експосадовці отримали нові підозри за розтрату понад 250 мільйонів гривень, виділених на закупівлю бронежилетів.

“Ще один епізод викритих незаконних оборудок колишніх посадовців, загальний обсяг яких складає 1,4 мільярда гривень. Встановлено, що протиправні дії вони вчинили в умовах воєнного стану за попередньою змовою”, — зазначили в ДБР.

Колишній заступник міністра, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, та виконувач обов’язків керівника одного з департаментів Міноборони, що займався забезпеченням війська, замовили за кордоном засоби індивідуального захисту неналежної якості.

При цьому була здійснена стовідсоткова передоплата та порушена визначена інструкцією міністерства процедура здійснення контролю за якістю товару. У результаті Збройні сили отримали неякісні бронежилети, які не можна використовувати у бою без загрози життю.

“Це призвело не лише до втрати 250 млн грн бюджетних коштів, а й до підриву обороноздатності країни, загрози життю та здоров’ю особового складу ЗСУ”, – наголосили в Бюро.

Посадовці підозрюються у розтраті чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану та за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 191 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Перед цим

1 лютого стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому, ексзаступнику міністра оборони В’ячеславу Шаповалову.

Хмельницькому оголосили підозру за фактом розтрати ним державних коштів на суму 107 796 050 грн та щодо забезпечення підрозділів Збройних сил неякісними бронежилетами у кількості 5700 шт.

А Шаповалову – за незаконні дії, внаслідок яких окремі підрозділи ЗСУ не були укомплектовані засобами індивідуального захисту на суму понад 1 млрд грн.

Днем пізніше, 2 лютого, суд арештував Шаповалова з альтернативою застави в сумі 402 мільйони 600 тисяч гривень.

Шаповалов подав у відставку і був звільнений 24 січня на фоні скандалу через закупівлі за завищеними цінами продуктів для військових.

Читайте також:
Заступником міністра оборони став В’ячеслав Шаповалов: хто це такий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна