“Луганськ першим зустрічає сонце в Євросоюзі”

Сергій Стуканов
журналіст, радіоведучий, публіцист, керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу, координатор проєкту “Становище української мови” 

(FB)

У Луганську свого часу був непоганий міф (концепт), який вписував місто в український контекст, в українську ментальну географію. Про те, що Луганськ першим в Україні стрічає сонце. Або – в іншій версії – що сонце України сходить на Луганщині.

Це мапування інтерпретувало Луганськ як органічну частину України, як її східний рубіж – на противагу російській версії, яка тепер вписує Луганськ в євразійський простір як його західну околицю.

Так от, в майбутньому, в контексті звільнення Луганська і вступу України в ЄС (припустимо, що обидва завдання досяжні в рамках десяти років), нам потрібно буде розширити вказаний вище міф і “продати” його всьому Євросоюзу. Про те, що Луганськ – першим стрічає сонце в ЄС, що сонце ЄС сходить в Луганську. Що це рубікон Європи, за яким розпочинається Азія.

Між іншим, глава МЗС Німеччини Анналена Бербок днями почасти вже висловила цю ідею в концепті Євросоюзу від Лісабона до Луганська.

Направду красиво звучить навіть на рівні фонетики: між двома “Л”. Для Луганська таке вписування в європейський контекст може стати справді рятівним в сенсі переосмислення середовища, простору.

Читайте також:
ЄС розшириться від Лісабона до Луганська, – Бербок

“Нехай ЗСУ тут усе зруйнують, але звільнять”.
Як живе окупований Луганськ – інтерв’ю з місцевим мешканцем


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна