Ексголова “Нафтогазу” Коболєв став радником президента Молдови

Колишній голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв є радником президентки Молдови Маї Санду та бере участь у процесі аудиту боргів Молдови перед російським “Газпромом”.

Про це він заявив під час засідання Вищого антикорупційного суду щодо продовження йому запобіжного заходу в п’ятницю, 6 жовтня.

“Я є радником президента Молдови, я допомагаю цій країні завершити процес аудиту боргів перед “Газпромом”, – сказав Коболєв на суді у зв’язку з клопотанням прокурора САП продовжити запобіжний захід.

Ексголова “Нафтогазу” зауважив, що наявний статус обмежує можливість допомагати команді в цьому питанні.

“Ці обов’язки (у межах обраного запобіжного заходу, – ред.) відносно сильно шкодять моїм можливостям як працювати, так і виконувати завдання, які важливі для забезпечення енергетичної безпеки України та деяких країн Європи. Прошу суд клопотання відхилити”, – заявив Коболєв.

Зрештою ВАКС таки продовжив Коболєву запобіжний захід, але не на два місяці, як просили прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а лише на один місяць.

Протягом цього місяця Коболєв зобов’язаний:

— не виїжджати за кордон;
— прибувати на кожну вимогу до детектива, прокурора, слідчого судді та до суду;
— повідомляти про зміну місця проживання;
— утримуватися від спілкування з особами, зазначеними в ухвалі суду;
— здати на зберігання до Державної міграційної служби всі свої паспорти для виїзду за кордон.

Передісторія

18 січня НАБУ і САП повідомили Андрію Коболєву про підозру у привласненні понад 229 млн грн у 2018 році в період роботи в НАК “Нафтогаз України”.

За висновком НАБУ, Коболєв незаконно нарахував собі 261 млн грн на підставі рішення наглядової ради про виплату йому премії за екстраординарні досягнення. Ця виплата була частиною премій, нарахованих керівництву компанії у травні 2018 року за історичну перемогу “Нафтогазу” над російським “Газпромом” у Стокгольмському арбітражному суді.

23 січня 2023 року ВАКС відмовився задовольнити клопотання детектива НАБУ про взяття під варту Коболєва.

31 січня суддя Вищого антикорупційного суду визнав необґрунтованим клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про взяття під варту Андрія Коболєва.
Суддя вирішив, що сторона обвинувачення не змогла довести, що Коболєв зловживав службовим становищем та ввів в оману наглядову раду “Нафтогазу”, щоб виплатити собі премію у розмірі, яка виходила за межі, встановлені чинним законодавством. Крім того, суд не побачив ризику в тому, що Коболєв може намагатися залишити Україну або перешкоджатиме слідству.

31 січня САП оскаржила рішення ВАКС.

1 березня апеляція ВАКС скасувала попереднє рішення суду про визнання необґрунтованим клопотання САП про взяття під варту колишнього голови правління “Нафтогазу” Андрія Коболєва та призначила йому заставу в розмірі більш як 229 млн грн.

25 вересня 2023 року ВАКС знизив заставу Коболєва з 229,248 млн грн до рівня фактично внесеного 107,127 млн і зняв із нього електронний браслет.

Читайте також:
Апеляційний суд залишив Коломойського під вартою з правом застави у 3,9 млрд грн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна