ВАКС визнав необґрунтованою підозру ексголові “Нафтогазу” Коболєву

Вищий антикорупційний суд визнав необґрунтованою підозру колишньому голові правління НАК “Нафтогаз України” Андрію Коболєву щодо неправомірності отримання премії.

Про це повідомив адвокат, партнер юридичної компанії “Міллер” Олексій Носов у Facebook.

За його словами, відповідно до ухвали про відмову в обранні запобіжного заходу суд не встановив жодних ризиків перешкоджання кримінальному провадженню – зазначається, що всі перераховані прокурором ризики нівелюються добровільним повернення Коболєва в Україну.

Також суд встановив, що Наглядова рада “Нафтогазу” свідомо ухвалила рішення про преміювання і не зазнавала тиску з боку чиновника.

Крім цього, за 5 років слідства у справі члени Наглядової ради, в тому числі її голова, допитані не були.

Також суддя визнав “маніпулятивними” твердження прокурора про те, що більшість членів Наглядової ради є іноземцями, а тому не володіють знаннями українського законодавства. Він також визнав ці твердження такими, що суперечать ідеї корпоративного управління в акціонерних товариствах та дискредитують роль міжнародних експертів в складі наглядових та контролюючих органів.

Крім цього, обмеження щодо порядку встановлення премій уповноваженими на це суб’єктами на дії Коболєва в НАК не поширювались.

“Ця постанова регулює обмеження щодо порядку встановлення премій уповноваженими на це суб’єктами, а не процедуру ініціювання такої премії іншими особами. А так як встановлення розміру премій Голові правління належить до виключної компетенції Наглядової ради, порушення вимог постанови не було”, – пояснив правозахисник.

Щодо встановлення розміру премії, суддя встановив, що це є виключною компетенцією Наглядової ради

“Суд не встановив наявність у Андрія Коболєва повноважень, які б надавали йому можливість впливати на прийняття рішень щодо встановлення розміру його винагороди”, – додав Носов.

Прокуратура ще до отримання повного тексту ухвали (його було проголошено 30 січня) подала апеляційну скаргу на рішення ВАКС щодо відмови у взятті Коболєва під варту. Її розглядатиме Апеляційна палата ВАКС, яка повинна ухвалити кінцеве рішення в питанні обрання запобіжного заходу.

Читайте також:
ВАКС не задовольнив клопотання про арешт Коболєва

Як писала “Новинарня“, Андрію Коболєву, який на той час обіймав посаду голови правління НАК “Нафтогаз України”, 19 січня Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро оголосили підозру в заволодінні у 2018 році понад 229 млн грн.

23 січня 2023 року Вищий антикорупційний суд не задовольнив клопотання САП про застосування щодо Коболєва запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 365 мільйонів гривень.

За даними слідства, очільник компанії в травні 2018 року нібито всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн грн (еквівалент 10 млн дол. США) за екстраординарні досягнення. Йдеться про позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 рр.

“Ця сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн). До того ж за ті самі досягнення екскерівникові компанії виплатили премію й у 2017 році у 12,49 млн грн. Загалом упродовж 2018 року підозрюваному, як вважає слідство, незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн грн (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром)”, – зазначили в НАБУ.

Наприкінці грудня 2019 року Україна отримала 2,9 мільярда доларів від російської компанії “Газпром” за рішенням Стокгольмського арбітражу. Після цього керівництво НАК “Нафтогаз України” проголосувало за виплату премії правлінню компанії у розмірі 1% від цієї суми. Таким чином, сума премії становила 29 мільйонів доларів, або близько 700 мільйонів гривень.

На початку 2020 року директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що триває досудове розслідування щодо премій для керівництва НАК “Нафтогаз” за перемогу над російським Газпромом у Стокгольмському арбітражі.

3 березня того ж року Кабінет міністрів заборонив виплачувати керівникам державних компаній зарплатню більш ніж 1,25 мільйона гривень. Раніше повідомлялося, що заробітна плата голови Нафтогазу Андрія Коболєва становить понад 1 мільйон гривень на місяць.

У серпні 2020-го Кабінет міністрів встановив максимально допустимий розмір базової винагороди для членів наглядової ради Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” в розмірі 246,8 тисячі гривень на місяць.

Коболєва раптово звільнили з посади очільника “Нафтогазу” в 2021 році. Натомість призначили Юрія Вітренка. Вітренка звільнили у 2022-му, а замість нього НАК очолив Олексій Чернишов, який був міністром регіонального розвитку.

Читайте також:
Ексголові “Нафтогазу” Коболєву оголосили підозру в заволодінні понад 229 млн грн. Він зреагував

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна