Уперше в історії: Палата представників США відправила у відставку спікера-республіканця Маккарті

Палата представників Конгресу США проголосувала за усунення республіканця Кевіна Маккарті з посади спікера.

Про це повідомляють “Голос Америки” та “Європейська правда“.

Голоси за відставку спікера серед членів нижньої палати Конгресу розподілилися так:

  • “за”– 216 (208 демократів і 8 республіканців);
  • “проти” – 210 (усі – республіканці).

Це перший випадок в історії США, коли Палата представників Конгресу проголосувала за відставку спікера за процедурою motion to vacate, яка дозволяє певній кількості конгресменів винести це питання на голосування. А загалом голосування за зняття спікера нижньої палати американського парламенту відбувалося понад 110 років тому.

Ініціював відставку Маккарті його однопартієць, конгресмен-республіканець від штату Флорида Метт Гетц. Він та його однодумці з ультраправого крила Республіканської партії звинуватили спікера у співпраці з демократами й “таємній угоді” з президентом Джо Байденом щодо допомоги Україні.

Йдеться про те, що спікер поставив на голосування тимчасовий бюджет, який підтримали демократи й помірковані республіканці, завдяки чому США уникнули шатдауну.

І хоча саме за ініціативи республіканців “трампістів” з документа було виключено положення про виділення $6,15 млрд додаткової допомоги Україні, це голосування їх однаково обурило (адже шатдаун був вигідний Республіканській партії як опоненту чинного президента-демократа Байдена).

Республіканська партія має незначну більшість у Палаті представників – 221 голос проти 212 у демократів. Тож вирішальними для відставки Маккарті стали голоси саме республіканців (з урахуванням того, що всі демократи голосували “проти”).

Після відставки Маккарті обов’язки спікера тимчасово виконуватиме Патрік Макгенрі – також республіканець, голова комітету Палати представників із фінансових послуг. Сам він голосував проти усунення Маккарті.

Тепер у Палаті починається процес обрання нового постійного голови. Скільки він триватиме, спрогнозувати неможливо, адже голосів лише п’яти республіканців достатньо, щоб заблокувати будь-яке призначення.

Нагадаємо, що Кевін Маккарті став спікером Палати представників у січні 2023 року лише з 15-ї спроби – після того, як уклав угоду з ультраправими республіканцями. Вона, серед іншого, передбачала, що процедура motion to vacate може бути ініційована лише одним (а не групою як раніше) конгресменом.

І саме цей механізм у підсумку допоміг відставити самого Маккарті.

Читайте також:
“Подбали про перехідні кошти”: посол Маркарова заспокоїла з приводу негативного голосування Конгресу США

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна