Республіканець Маккарті став спікером Палати представників США з 15-ї спроби: як це було і що означає

Представник Республіканської партії Кевін Маккарті нарешті обраний спікером Палати представників Конгресу США. У ніч на 7 січня він здобув необхідну більшість аж у 15-му (!) раунді голосування.

Для цього конгресменові, який із 2007 року представляє Каліфорнію, довелося піти на поступки групі жорстких прихильників правої лінії в Республіканській партії – так званим “трампістам”.

Спроби обрати спікера Палати представників тривали чотири дні і спричинили найдовший період недієздатності Конгресу з 1859 року. Спікер не був обраний у першому турі вперше з 1923 року.

Після проміжних виборів, які відбулися в листопаді 2022 року, республіканці мають у Палаті представників 222 депутати, а їхні опоненти із Демократичної партії – 212. Але на початку роботи Конгресу, 3 січня, близько 20 республіканців із правого флангу партії відмовлялися голосувати за Маккарті на посаді спікера, називаючи того “ідеологічно ненадійним” (хоча він обіймає посаду головного республіканця в Палаті представників з 2019 року). Маккарті отримав лише 203 голоси, а в наступних раундах – навіть 202 і 201 голос.

У п’ятницю Маккарті нарешті зміг наблизитися до посади після виснажливого пошуку компромісів та домовленостей, коли 14 із 20 “незгодних” конгресменів підтримали його в 12-му турі голосування. У 13-му турі він перехилив до себе ще одного однопартійця, однак і 214 голосів бракувало для обрання.

Палата погодилася знову зібратися через кілька годин, коли двоє республіканців повернуться з лікарень.

У наступному раунді Маккарті забракло лише одного голосу.

Під час 15-го голосування республіканці Елі Крейн (Аризона), Боб Гуд (Вірджинія), Енді Біггз (Аризона) і Меттью Розендейл (Монтана) змінили свою позицію з “проти” на “присутні”, приєднавшись до Лорена Боберта (Колорадо) і Метта Гетца (Флорида).

За даними “Вашингтон пост”, колишній президент Дональд Трамп “схоже, намагався поговорити по телефону принаймні з одним із тих, хто відмовлявся” голосувати за Маккарті. “За словами джерела, знайомого з розмовою, він (Трамп) зателефонував Гетцу і підштовхнув його знайти рішення”, – пише видання.

Компроміси з крайніми правими конгресменами полягали у збільшенні їхнього контролю над спікером Палати, кращих комітетських позиціях для них та задоволенні деяких інших політичних вимог.

Це дозволило Маккарті перемогти лише з 216 голосами – більшістю від тих, хто взяв участь у голосуванні (при тому що звичайна більшість Палати представників передбачає наявність 218 голосів).

Висуванець Демократичної партії Хакім Джеффріс (Нью-Йорк), як і щоразу, отримав усі 212 голосів своїх партійців.

“Як спікер Палати представників я несу основну відповідальність перед моєю партією, – сказав обраний Маккарті у своїй промові після першої години ночі. – Це наша відповідальність перед країною”.

Президент Джо Байден оприлюднив заяву, в якій привітав Маккарті з перемогою. “Це час для відповідального управління та забезпечення того, щоб ми ставили інтереси американських родин на перше місце”, – сказав Байден.

“Багатоденна боротьба за посаду спікера викликала в Капітолії побоювання, що Маккарті може не впоратися зі своєю незначною більшістю та ефективно керувати”, – пише “Вашингтон пост“.

Лідер демократичної більшості в Сенаті Чарльз Шумер попередив, що Маккарті “піддався вимогам маргінального елементу Республіканської партії”, щоб отримати посаду, і це робить “набагато більш імовірним, що Палата представників, контрольована республіканцями, призведе до припинення роботи уряду або дефолту з руйнівними наслідками для країни”.

Однак коли Кевіна Маккарті запитали, наскільки він впевнений, що обійматиме посаду спікера протягом повної дворічної каденції з огляду на запроваджені зміни, Маккарті відповів: “1000 відсотків”.

Контекст

Ще в грудні стало зрозуміло, що Республіканська партія після проміжних виборів матиме незначну перевагу в Палаті представників США (222 республіканців проти 212 демократів). За таких умов праві республіканці-трампісти, представлені насамперед неформальним угрупованням “Кокус свободи”, почали тиснути на лідера більшості Кевіна Маккарті з тим, щоб він пішов на політичні поступки.

Вочевидь це збільшує вплив на політику і колишнього президента Дональда Трампа, прибічниками якого зазвичай є праві республіканці.

Сам Маккарті був відмовився від співпраці з Трампом після атаки трампістів на Капітолій 2021 року, але з тих пір змінив ставлення на більш прихильне.

Спікер Палати представників – третя за ієрархією у вертикалі влади США посада (після президента і віцепрезидента країни). Крім того, він відіграє важливу роль у формуванні порядку денного палати, зокрема затверджує фінансову допомогу, що важливо і для України.

Кевін Маккарті стверджував, що виступає за продовження підтримки України у її повномасштабній війні з Росією, але не погоджується виписувати “безлімітний чек”.

Республіканці раніше виступали за встановлення механізмів пильнішого нагляду за допомогою Києву. Це не означає її зменшення, але процедурно може її уповільнити.

Читайте також:
Новий пакет військової допомоги від США на $3 млрд: “Бредлі”, “Паладіни”, “Морські горобці” й не тільки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна