“Подбали про перехідні кошти”: посол Маркарова заспокоїла з приводу негативного голосування Конгресу США

Посол України у США Оксана Маркарова заспокоїла з приводу негативного голосування американського Конгресу за тимчасовий бюджет (до 17 листопада), з якого радикальні республіканці викреслили 6 млрд доларів допомоги Україні. За її словами, двопартійна підтримка з боку Вашингтона триватиме, і на такий випадок передбачені перехідні кошти.

Про це дипломатка написала в фейсбуці 1 жовтня.

“Що це значить для України? Продовження роботи з партнерами.
Наразі тимчасова бюджетна резолюція ухвалена тільки на 45 днів. Конгрес та Адміністрація подбали про те, щоб кошти попереднього бюджету для програм допомоги Україні були перехідними. Кошти є. Уряд працюватиме, тому нічого не загрожує поставкам зброї та обладнання, які ухвалені раніше”, – зазначила Маркарова.

“У нас зараз є для використання мінімум додаткових 1,6 млрд доларів на оборонну допомогу (PDA) плюс 1,23 млрд доларів прямої бюджетної допомоги (це вересневий транш, який тільки що перерахований на рахунки Світового банку), плюс значні суми на енергетичні та інші програми”, – пояснила посол України.

За її словами, для продовження підтримки потрібне позитивне голосування у листопаді.

“Очевидно, що по завершенні цих 45 днів буде потрібне нове рішення. Власне, є час, є ресурси, а головне – є двопартійна і двопалатна підтримка України, яка дає можливість працювати заради підтвердження американської допомоги українській боротьбі за свободу і за збереження життів людей. А моя велика кількість розмов сьогодні як з українськими кокусами, так і іншими лідерами в Конгресі в обох палатах дає підстави вважати, що ще до закінчення цих 45 днів ми будемо обговорювати конкретні рішення для України. Тому що українці ніколи не здаються. І тому що американський народ нас підтримує”, – написала Оксана Маркарова.

Контекст

Нагадаємо, Сенат Конгресу США слідом за Палатою представників ввечері 30 вересня ухвалив законопроєкт про тимчасове фінансування уряду на 45 днів (до 17 листопада 2023 року), який не передбачає додаткового пакета допомоги Україні. Закон підписав президент Джо Байден. Голосування у верхній палаті відбулося за кілька годин до настання можливого “шатдауну” – зупинки роботи органів влади через відсутність бюджетного фінансування, під тиском радикального крила членів Республіканської партії, зокрема “трампістів”.

Читайте також:
Палата представників США схвалила виділення Україні $300 млн

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна