СБУ повідомила підозру зраднику, який у 2014 році допоміг РФ захопити єдину українську субмарину “Запоріжжя”

Служба безпеки України повідомила про підозру 34-річному уродженцю Новограда-Волинського (нині – Звягеля), який допоміг російським військам захопити єдину українську субмарину “Запоріжжя”. Чоловік перейшов на бік ворога ще в 2014 році.

Про це 3 жовтня інформує пресслужба СБУ в Житомирській області.

За даними слідства, із 2011 року фігурант проходив військову службу на посаді інженера радіотехнічної бойової частини великого підводного човна “Запоріжжя” Центру морських операцій Військово-Морських Сил ЗС України (дислокувався в Криму).

Під час окупації півострова у травні 2014 року старший лейтенант добровільно перейшов на бік ворога та допоміг йому встановити контроль над єдиною українською субмариною. Зрадник відмовився виконати наказ щодо передислокації “Запоріжжя” на підконтрольну Україні територію.

Натомість фігурант присягнув збройним силам РФ, отримав російський паспорт та продовжив службу у складі Чорноморського флоту Росії на тій же посаді.

“Втім, із військовою кар’єрою в окупаційному флоті у фігуранта “не склалося”: як тільки потреба у його “послугах” відпала, його звільнили “через службову невідповідність”, – розповіли в СБУ.

Нині зрадник працює на одному з підприємств держкорпорації із атомної енергії “Росатом” у Калузькій області.

Слідчі СБУ зібрали достатньо доказів та повідомили фігуранту про підозру за ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 15 років ув’язнення.

Наказом Міністерства оборони України за порушення військової присяги його позбавлено офіцерського звання та звільнено з військової служби. Незважаючи на те, що зловмисник переховується від правосуддя, спецслужбі відомі його місце проживання, ідентифікуючі дані та коло контактів.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна