Чергові прильоти дронів РФ у Румунію: мер Галаца дратується через сигнал тривоги для румунів

Мер прикордонного румунського міста Галац Іонут Пучану вважає надмірними заходами оповіщення про повітряну тривогу, які почали отримувати в Румунії під час атак РФ на сусідні українські порти на Дунаї.

Про це 30 вересня пише “Європейська правда” з посиланням на румунське видання Digi24.

Цього дня Румунія перевіряла чергове можливе порушення свого повітряного простору під час нічної атаки російських ударних дронів на дунайські порти України.

Повітряну тривогу було оголошено для мешканців жудців Тульча і Галац, які розташовані поруч з українськими містами Ізмаїл та Рені (на іншому березі річки).

Радіолокаційні системи спостереження румунської армії зафіксували ймовірний несанкціонований вхід у повітряний простір країни, сигнал зафіксували на шляху саме до міста Галац.

Мер Пучану заявив, що чекає висновків румунських служб з приводу того, чи остання тривога мала підстави, та заявляє, що він особисто не розуміє, навіщо розсилати сповіщення тривоги, які серед ночі лякають людей. За словами міського голови, це сприймається, “немов країна у стані війни”.

“З усією повагою до армії, але задля ментального здоров’я громадян, зокрема в цьому районі, на мою думку, час трохи зменшувати масштаби шоу, яке ми зараз спостерігаємо. А якщо там щось серйозніше, то нехай скажуть нам, щоби ми готувалися”, – заявив мер.

Він також заявив, що якщо у повітряний простір країни справді залітають ракети чи ударні безпілотники, то армія має подбати, щоб цього не ставалося.

Контекст

Після свого виходу із зернової угоди Росія регулярно б’є дронами-камікадзе й ракетами по портовій та аграрній інфраструктурі України на Дунаї. Ці порти розташовані поруч із територією Румунії.

6 вересня міністр оборони Румунії підтвердив падіння частин дрона РФ на території країни. Надалі через виявлення уламків дронів РФ Бухарест викликав російського дипломата.

Після кількох випадків падіння російських дронів-камікадзе на румунську територію міністерство національної оборони Румунії розширило зону заборони польотів біля кордону з Україною.

Також румуни почали будувати укриття у прикордонних з Україною районах, а мешканці отримали перші сповіщення тривоги під час чергової повітряної атаки РФ на українські порти над Дунаєм.

26 вересня через чергову атаку РФ зупиняли роботу пункту пропуску з Румунією

Читайте також:
Нічну атаку російськими дронами прикордонного пункту “Орлівка-Ісакча” зняли румуни: у мережу виклали унікальні кадри

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна