Українські силовики викрили верхівку спецслужб РФ, причетних до диверсій на військових складах у Сватовому та Чехії

Державне бюро розслідувань та Служба безпеки України заявляють про причетність російських спецслужб до вибухів у 2014 році на військових складах у Чехії, де зберігалася зброя для України, а також військових складах у Сватовому Луганської області 2015 року.

Про це в п’ятницю, 29 вересня, інформують пресслужби ДБР, СБУ та ОГП. 

Повідомляється, що працівники ДБР у взаємодії із СБУ та за процесуального керівництва Офісу генпрокурора повідомили про підозри учасникам організованої групи.

Серед них – чинний командувач сил спеціальних операцій збройних сил РФ генерал-майор Валерій Флюстіков, колишній охоронець Путіна Олексій Дюмін, який у 2014 році обіймав посаду командира спецназу російського ГРУ, колишній (до 2016 року) начальник головного управління генштабу ЗС РФ Ігор Сєргун, а також командир “161-го Центру підготовки спеціалістів особливого призначення” ГУ ГШ ЗС РФ генерал-майор Андрій Авер’янов.

“До речі, генерал Авер’янов зараз входить до близького кола російського диктатора Путіна та часто присутній на офіційних зустрічах найвищого рівня”, – зазначили в ДБР.

Також підозри отримали ще понад 25 безпосередніх організаторів та виконавців диверсії з числа російських спецслужб. Як зазначили в ДБР, серед них є й “всесвітньо відомі любителі Солсберських шпилів” Анатолій Чепига та Олександр Мишкін.

Підозру повідомили й спільникам російських диверсантів – зрадникам з України. Один із них безпосередньо керував БПЛА, що скинув вибухівку на Сватове. Це громадянин України з позивним “Старт”, який у 2014 році приєднався до терористичної організації “ЛНР”, а згодом почав працювати на російські спецслужби.

Слідством встановлено, що за вказівкою Кремля у 2015 році представники сил спецоперацій РФ організували підрив об’єднаного складу ракетно-артилерійського озброєння ЗСУ у м. Сватове на Луганщині.

Вказано, що після завершення всіх експертиз планується повідомити про підозру ще понад 50 чинним військовослужбовцям ГУ ГШ РФ, які вчиняли диверсії на території України та ЄС, та, можливо, продовжують це робити і зараз.

“У ході спільного з представниками чеських правоохоронців розслідування працівники ДБР встановили, що саме російські диверсанти підірвали військові склади у Чехії у 2014 році. Важливу роль у цій диверсійній операції відіграли вже відомі за спробою отруїти Скрипалів у Солсбері Мишкін та Чепіга”, – зазначається в повідомленні ДБР.

За схожою схемою вони вчинили диверсію 29 жовтня 2015 року й на військовому складі у Сватовому, де в результаті підриву сталася пожежа, що спричинила детонацію боєприпасів, які уразили військову техніку.

За даними слідства, для підриву арсеналу російські спецпризначенці задіяли комплекс радіоелектронної боротьби “Леєр-3” з трьома дронами “Орлан-10”.

29 жовтня 2015 року це озброєння було переміщено з тимчасово окупованого Донецька на передові позиції бойовиків “Л/ДНР” у район міста Первомайськ, що на Луганщині.

Звідти агресор запустив дрони у напрямку складу ЗСУ у Сватовому. При наближенні до об’єкта російські безпілотники скинули на нього запалювальні гранати з парашутною системою.

Унаслідок ворожого влучання на складах відбулась детонація всього запасу боєприпасів, які там зберігались.

Внаслідок вибухів і детонації боєприпасів через ворожу атаку знищено значну кількість військової техніки (76 одиниць), ракет і боєприпасів (понад 3 тис. тонн). Державі було заподіяно матеріальних збитків на понад 71 млн грн. Загинули три військовослужбовці ЗСУ та одна цивільна особа.

Зараз відпрацьовується версія щодо причетності цієї групи ГРУ до вибухів на інших військових складах в Україні та за кордоном.

Читайте також:
ДБР скерувало до суду справу щодо вибухів на артскладах у Сватовому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна