Що таке лікування каналів і чому це важливо? ℗

При пульпіті, глибокому карієсі, періодонтиті, пародонтиті треба проводити лікування каналів зуба. Ця необхідність викликана розвитком запалення у внутрішніх тканинах зуба, що розповсюджується на прилеглі до них тканини щелепи. Воно сигналізує про себе сильним болем, неприємним запахом з рота, неможливістю приймати їжу.

Процедура чищення каналів зуба належить до ендодонтичних маніпуляцій. Вона необхідна для видалення запалених тканин пульпи, кровоносних судин, нервів. Якщо це не зробити, буде далі розвиватись патологічний процес. Він може привести до необхідності видалення всього зуба.

Після лікування зубних каналів вони закриваються пломбувальним матеріалом, зуб теж пломбується. Після грамотного лікування він може виконувати свої функції десятки років і нічим не відрізнятиметься від здорового.

Підготовка до процедури: що потрібно знати

В сучасній стоматології чищення каналів зуба може бути виконане за одне відвідування лікаря. Якщо є великий і глибокий запальний процес, спочатку треба його вилікувати. Потрібно буде декілька разів прийти на прийом до стоматолога.

Перед процедурою рекомендовано за декілька годин легко поснідати чи пообідати. Заборонено вживання алкоголю. При постійному прийомі ліків від хронічних захворювань треба попередити про це лікаря.

Якщо зуб закритий постійною коронкою, треба зняти її і замінити тимчасовою. Коли на зубах встановлені брекети і вони не заважають доступу до коренів і наступному пломбуванню, їх можна не знімати.

Види анестезії при лікуванні каналів

При лікуванні зубних каналів використовують місцеву або загальну анестезію. Перший метод – інфільтраційна анестезія (введення анестетика за допомогою шприця). Препарат діє не менш 60 хвилин. Якщо пацієнт є алергіком або боїться лікувати зуби, можна провести операцію під загальним наркозом. В цьому випадку можна одразу вилікувати декілька зубів.

Як вибрати лікаря для лікування каналів зубів?

Ендодонтичні процедури – складна та відповідальна операція. Від кваліфікації стоматолога залежить успіх процесу, шанси зберегти зуб. Треба відповідально підходити до вибору лікаря, звертати увагу на досвід роботи, наявність достатньої кваліфікації, відгуки пацієнтів.

В стоматологічній клініці Лукашука працюють фахівці високого рівня, що мають великий досвід роботи. Адреса, за якою звертаються, коли потрібна чистка зубів – Київ, вул. Ломоносова, 58а.

Основні етапи процедури лікування каналів

Головні етапи лікування зубних каналів:

  1. Діагностика (рентгенографія, КТ, огляд).
  2. Підготовка (включає очищення ротової порожнини, анестезію).
  3. Головний етап: розтин зуба для отримання доступу до каналів, очищення каналів, дезінфекція, заповнення речовиною, що допомагає зняти запалення.
  4. Пломбування зуба.

Діагностика перед лікуванням: рентген та огляд

Для того щоб лікування каналів зубів було успішним, треба провести повну діагностику захворювання та обрати метод лікування. Для визначення діагнозу, пацієнта обстежують за допомогою рентгена, КТ.

На знімках видно здорові та уражені тканини зуба, кількість кореневих каналів, їхню форму, розташування, глибину.

Очищення та дезінфекція каналу: методи та інструменти

Декілька десятків років тому для чищення каналів використовували препарати миш’яку або резорцин та формалін, які вбивали нерв у зубі. Ця методика має ряд недоліків. Вона небезпечна, не гарантує 100% видалення нерва, після неї може виникнути запалення.

Останнім часом застосовують два методи лікування: терапевтичний і хірургічний. Перший буде ефективним на начальних етапах запалення. Він полягає в заповненні порожнини зуба ліками для зменшення запалення.

Другий спосіб – екстирпація пульпи. Це повне видалення нервово-судинної тканини, очищення, дезінфекція, пломбування каналів. Операція проводиться під місцевою анестезією і є безболісною.

Для очищення каналів використовують такі інструменти:

  • сучасна турбінна бормашина з охолоджувачем;
  • бурави або файли різної форми та довжини для прочищення;
  • веріфікатори;
  • пульп-екстрактори;
  • паперові штифти;
  • пломбувальні засоби тощо.

Використання мікроскопа в лікуванні каналів

Під час чищення каналів часто використовують стоматологічний мікроскоп. Він дозволяє розгледіти дрібні та вузькі канали, виконати процес більш точно.

В стоматологічній клініці Лукашука застосовують сучасний мікроскоп Seiler Evolution XR6, що створює 30-кратне збільшення і підсвічування робочої ділянки. Завдяки цьому успішність операцій значно підвищується.

Як знизити больові відчуття після процедури?

Після чищення каналів зуба протягом 2-4 днів можуть залишатися болісні відчуття. Стоматолог порадить знеболювальні препарати. Самостійно можна використовувати теплі полоскання відваром шавлії або м’яти, розчином соди. Слід уникати навантажень на вилікований зуб. Якщо біль посилюється, щелепа набрякає, треба негайно звернутися до лікаря.

Довгостроковий догляд за зубом після лікування каналу

В перші дні після чищення каналів зуба треба особливо ретельно дотримуватися правил гігієни, не пережовувати їжу тією стороною щелепи, де проходила маніпуляція. Якщо виникає гострий біль, припухлість, підвищується температура, треба негайно звернутися до лікаря.

Щоб вилікуваний зуб служив якомога довше, треба запобігати його травмування, виключити великі навантаження (пережовування надто твердої їжі). Періодично слід проходити профілактичний огляд у стоматолога.

Чи можна уникнути лікування каналів?

Якщо стоматолог встановив діагноз і визначив необхідність лікування каналів, уникнути цієї процедури неможливо. Альтернатива лише – видалення зуба. Якщо не лікувати канали, стан зуба лише погіршиться з часом і його в решті решт прийдеться видаляти. Єдиний спосіб обійтися без лікування каналів – не допускати виникнення захворювань зубів, регулярно проводити профілактику.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.