МПК дозволив спортсменам з РФ виступати на Паралімпіаді-2024

Російським спортсменам дозволили взяти участь у Паралімпійських іграх-2024, що відбудуться в Парижі.

Відповідне рішення у п’ятницю, 29 вересня, ухвалила Генасамблея Міжнародного паралімпійського комітету в Бахрейні, повідомляє “Суспільне. Спорт“.

Делегати Генасамблеї проголосували за часткове відсторонення Паралімпійського комітету Росії. Це означає, що російські параатлети зможуть виступити на Іграх-2024 під нейтральним прапором.

За таке рішення проголосували 90 делегатів, “проти” – 56, шестеро “утрималися”.

Проти повного призупинення членства паралімпійського комітету РФ “через порушення його конституційних членських зобов’язань” проголосували 74 члени МПК. Іще 65 висловилися “за”, 13 – “утрималися”.

Голосування Міжнародного паралімпійського комітету відбулося за кілька тижнів до засідання Міжнародного олімпійського комітету, запланованого на 15-17 жовтня. Серед іншого, у Мумбаї розглядатиметься ймовірна участь російських та білоруських спортсменів в Олімпійських іграх-2024 у Парижі.

Контекст

Членство паралімпійських комітетів Росії та Білорусі в Міжнародному паралімпійському комітеті було призупинено в листопаді 2022 року на тлі повномасштабної війни проти України.

У травні 2023-го трибунал МПК задовільнив апеляцію російського та білоруського комітетів і скасував їх відсторонення, але залишив місцевих спортсменів поза міжнародними змаганнями.

Через вторгнення російські та білоруські спортсмени залишалися поза Паралімпійськими іграми-2022 в Пекіні. Міжнародний паралімпійський комітет спершу розглядав можливість їхнього допуску на умовах нейтралітету, але погодив повне відсторонення через тиск з боку членів організації.

Щодо Олімпійських ігор, то в березні 2023 МОК рекомендував допускати російських та білоруських спортсменів до індивідуальних міжнародних змагань на умовах нейтралітету. Водночас рішення щодо їх участі в Олімпіаді-2024 організація досі не ухвалювала.

Читайте також:
Українська асоціація футболу рішуче засудила рішення УЄФА про повернення до міжнародних змагань команд U-17 із Росії.
Ізаявила, що Україна не братиме участь у турнірах з росіянами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна