МОК допустив росіян і білорусів до змагань, але з умовами

Міжнародний олімпійський комітет рекомендував міжнародним спортивним федераціям допускати до змагань атлетів з Росії та Білорусі з дотриманням певних умов.

Рішення з цього приводу ухвалили на засіданні виконкому МОК у швейцарській Лозанні у вівторок, 28 березня.

Як інформує “Суспільне”, МОК рекомендував міжнародним спортивним федераціям дозволити атлетам з Росії та Білорусі виступати на турнірах, що проводяться під їхньою егідою. Про це повідомив президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах за підсумками засідання виконкому.

Очільник МОК назвав шість пунктів, що стосуються подальшої долі санкцій проти Росії та Білорусі у спорті:

  1. Атлети з Росії та Білорусі мають змагатися лише як нейтральні атлети.
  2. Команди з Росії та Білорусі не можуть змагатися.
  3. Атлети та персонал, які активно підтримують війну, не можуть змагатися.
  4. Атлети, які мають контракт з російською та білоруською арміями, не можуть змагатися.
  5. Інші нейтральні атлети, яким дозволено змагатися, мають відповідати усім вимогам, зокрема антидопінгових правил.
  6. Санкції проти Росії та Білорусі як держав мають залишатися у силі: заборона на проведення змагань, а також символіки, відвідування міжнародних заходів.

При цьому Бах відзначив, що питання участі спортсменів з Росії та Білорусі на Олімпіадах 2024 та 2026 років наразі ще не розглядали. Це питання буде розглянуто пізніше.

Оголошуючи про допуск росіян і білорусів до змагань, Томас Бах послався на звіт двох представниць Ради ООН з прав людини, які заявляли, що відсторонення росіян через паспорт – “дискримінація”.

Також президент МОК заявив, що, крім війни в Україні, у світі триває понад 70 збройних конфліктів, і ніхто інший, крім України, не вимагає виключення спортсменів зі змагань.

Томас Бах заявив, що Міжнародний олімпійський комітет продовжить підтримувати Україну для участі збірної в Олімпійських іграх 2024 та 2026 років. Також МОК виділяє 7,5 млн доларів у “Фонд солідарності” НОК України.

Напередодні засідання в Лозанні президент НОК України Вадим Гутцайт закликав залишити в силі рекомендацію виконкому МОК від 28 лютого 2022 року про відсторонення російських та білоруських спортсменів від участі в міжнародних спортивних змаганнях.

Читайте також:
35 країн домовилися блокувати участь росіян і білорусів в Олімпіаді

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна