До Дня захисників України учні 122 шкіл по всій Україні висадили калинові Алеї пам’яті Героїв

Напередодні Дня захисників та захисниць України, який відтепер відзначають 1 жовтня, школярі, освітяни та батьки висадили на подвір’ях багатьох закладів освіти понад тисячу кущів калини. Кожен кущ цієї рослини символізує одну конкретну людину, яка загинула за Україну та дотична до цього конкретного закладу.

Акцію ініціювала команда платформи пам’яті “Меморіал”, яка працює над збереженням пам’яті про загиблих у війні. 

“Для нашої команди дуже важливо, що співтворцями цієї акції стали тисячі українців, яким не байдужа пам’ять про Героїв. Це і сотні доброчинців, які підтримали акцію фінансово, і компанія “Нова пошта”, що взяла на себе всі логістичні витрати, і учні, освітяни, батьки, які вирішили створити Алеї на подвір’ях своїх закладів. Сьогодні як ніколи нам варто триматися разом, підтримувати тих, хто переживає горе втрати, берегти пам’ять заради майбутнього”, – говорить шеф-редакторка “Меморіалу” Анастасія Абрамець.

Участь в акції взяло 122 заклади освіти, загалом висаджено 1 144 саджанці.

Алеї з’явилися майже у всіх областях України.

“Наша громада є прикордонною і одна з перших зустрічала окупантів 24 лютого 2022 року. І зараз страждає від обстрілів прикордоння. На захист територіальної цілісності нашої держави стало багато жителів нашого міста, зокрема і випускників ліцею. На жаль, 9 з них вже загинули. Для збереження пам’яті про них ми взяли участь у цій акції”, – розповіла заступниця директора з виховної роботи Сновського ліцею №1, що на Чернігівщині, Яна Биша.

Саджанці висаджували й у Кіровоградської області, зокрема у Марфівській філії ліцею №1 Долинської міської ради.

Марфівська філія Комунального закладу _Ліцей № 1 Долинської міської ради_. Кіровоградська область

“Ми долучилися до акції, адже це вшанування пам’яті про загиблих захисників, виховання у дітей патріотизму поваги до чужої праці, любові до своєї землі, гордості за Героїв України”, – сказала заступниця завідувача філії Олександра Криуліна.

Долучилася до акції і Донецька область. Алею пам’яті Героїв висадили у Білозерській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №18. Під час акції на подвір’ї школи зібралися учні, вчителі, рідні загиблих Героїв та представники місцевої влади.

“Лише спільними зусиллями ми зможемо вшанувати пам’ять загиблих Героїв та підтримати тих, хто втратив близьких, залучити дітей наше майбутнє до важливої ініціативи”, – сказала директорка Білозерської ЗОШ І-ІІІ ступенів №18 Тетяна Новомлинець.

Білозерська ЗОШ І-ІІІ ступенів №18, Донецька область. Фото надані платформою “Меморіал”

Команда платформи “Меморіал” сподівається продовжити акцію і в наступному році, аби з часом вшанувати кожну людину, які поклала життя за Україну, та залучити якнайбільше дітей, молодих людей до збереження пам’яті.

Читайте також:
Скільки воїнів загинули з початку війни? Книга пам’яті досліджує й рахує

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна