Агент СБУ проник у сили спецоперацій РФ і зібрав докази їх причетності до диверсій в Україні та ЄС, але загинув

Агент Служби безпеки України зміг проникнути в сили спецоперацій Росії, одну з найзасекреченіших спецслужб РФ, завдяки чому вдалося задокументувати воєнні злочини росіян і встановити причетних до диверсій.

Про це у п’ятницю, 29 вересня, розповів речник СБУ Артем Дехтяренко на брифінгу щодо розкриття причетності російських спецслужб до вибухів на військових складах у Чехії та в Сватовому на Луганщині, пише “Ліга“.

За словами речника, після вибухів на військовому складі у Сватовому СБУ захопила бойовика терористичного утворення “ЛНР”, який знав деталі інциденту.

Українська спецслужба “розколола” “еленерівця” й отримала від нього інформацію про причетність до цієї атаки ССО РФ.

Надалі Службі безпеки вдалося проникнути в лави ССО через свого агента й отримати необхідну інформацію про особливості та деталі російської організації, її учасників, а також структуру, за якою вона працює.

Дехтяренко наголосив, що саме завдяки роботі цього агента СБУ вдалося дізнатися про злочини російської спецслужби та задокументувати їх.

“Наш агент допоміг задокументувати багато злочинів цього угрупування. На жаль, під час виконання подальших завдань він загинув“, – зазначив Дехтяренко.

За даними СБУ, диверсія на складах у Сватовому – один із перших випадків, коли на території України були застосовані бойові безпілотники.

Крім того, Служба безпеки зібрала докази причетності російських спецслужб до “теракту з банкою меду”, скоєного 16 січня 2015 року.

Того дня 65-річний житель Луганщини нібито приніс нібито “подарунок” на блокпост ЗСУ. Виявилося, що в банці була вибухівка – загинув один та було поранено двох військовослужбовців. Пенсіонера засудили на 15 років тюрми, у суді він визнав провину.

За словами Дехтяренка, спецслужби країни-агресора також намагалися влаштувати теракт у центрі Києва взимку 2014 року. Тоді завербована росіянами жінка мала намір влаштувати вибух на одній зі станцій метро. Вибухівка була закладена в її сумці.

Також речник СБУ зазначив, що після повномасштабного вторгнення диверсанти ССО РФ періодично атакують позиції Сил оборони у прикордонних районах на півночі та сході України. Під час вилазок вони намагаються нападати на військових і прикордонників України та підривати військові об’єкти.

Як писала “Новинарня“, 29 вересня ДБР, СБУ  та Офіс генпрокурора повідомили про результати розслідування, що довело причетність російських спецслужб до вибухів у 2014 році на військових складах у Чехії, де зберігалася зброя для України, а також військових складах у Сватовому Луганської області 2015 року.

Підозри у вчиненні диверсій отримали понад 25 безпосередніх організаторів та виконавців з числа російських спецслужб. Серед них є й причетні до отруєння російського подвійного шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у британському Солсбері Анатолій Чепига й Олександр Мишкін.

Підозру повідомили й спільникам російських диверсантів – зрадникам з України. Один із них безпосередньо керував БПЛА, що скинув вибухівку на Сватове. Це громадянин України з позивним “Старт”, який у 2014 році приєднався до терористичної організації “ЛНР”, а згодом почав працювати на російські спецслужби.

Офіс генпрокурора стверджує, що під час диверсії на військовий склад у Сватовому російські бойовики корегували дрони з вибухівкою за допомогою супутників.

Читайте також:
Українські силовики викрили верхівку спецслужб РФ, причетних до диверсій на військових складах у Сватовому та Чехії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна