Замінування Запорізької АЕС підтвердили експерти МАГАТЕ

Цього тижня експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) продовжили обхід Запорізької АЕС, що перебуває під контролем російських окупантів. Вони повідомили, що на території АЕС залишаються міни, встановлені загарбниками раніше.

Про це йдеться у заяві генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі, опублікованій на сайті МАГАТЕ 22 вересня.

“Команда не помітила жодного важкого озброєння під час обходу, але підтвердила, що міни, про які повідомлялося раніше, залишаються на місці”, — йдеться в повідомленні.

Експерти відвідали головні диспетчерські блоки 2, 5 і 6, і з’ясували, що блоки 2 і 5 залишаються в холодному режимі, а блок 6 — у гарячому. Крім того, команда відвідала аварійні дизель-генератори блоків 4 і 5 та здійснила обхід по периметру ЗАЕС.

Фахівці стверджують, що рівень радіації на ЗАЕС залишається в нормі.

Занепокоєння експертів викликало кадрове забезпечення станції, адже значна частина персоналу покинула ЗАЕС.

Окрім цього, на певній відстані від ЗАЕС продовжують лунати численні вибухи, що “потенційною загрозою для ядерної безпеки”.

Читайте також:
У рамках “формули миру” обговорюють розширення мандату МАГАТЕ в Україні і створення нового центру в Києві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна