Шуфрича можуть позбавити депутатського мандата: є кілька способів, — голова Верховної Ради

Механізми для позбавлення депутатського мандата нардепа від нині забороненої проросійської партії ОПЗЖ Нестора Шуфрича, якому оголосили підозру в державній зраді, є.

Про це заявив голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в інтерв’ю “Радіо Свобода”, опублікованому 23 вересня.

“Безперечно, механізми всі є. Вони прописані в семи пунктах, які передбачені в Конституції України. При чому я хочу зауважити, що під час воєнного стану Конституцію міняти не можна. І тому ми маємо послуговуватися саме цими сімома пунктами”, — наголосив Стефанчук.

За його словами, позбавити Шуфрича мандата можна кількома способами. Перший — якщо він сам напише відповідну заяву. Другий — за рішенням суду, яке набуло законної сили.

“Я, до речі, як юрист не маю права коментувати цих речей, допоки триває слідство. Тільки рішення суду в кримінальній справі, яке набуло законної сили, є абсолютним і неспростовним критерієм для визнання вини будь-якої особи”, — наголосив голова Верховної Ради.

Окрім цього, існують й інші підстави для позбавлення мандата, передбачені Конституцією.

“Там в нас ще є втрата дієздатності, там в нас ще є переїзд на постійне місце проживання, там у нас є смерть. Там великий перелік підстав. Якщо одна з цих підстав буде, вони є безумовними для того, щоб позбавити мандату. Якщо це ні? Вибачте мені, я все-таки хочу, щоб в Україні ми діяли на підставі, у спосіб і в межах, передбачених Конституцією України”, — підкреслив Стефанчук.

Передісторія

Уранці в п’ятницю, 15 вересня, Служба безпеки України прийшла з обшуками до народного депутата Нестора Шуфрича, обраного від забороненої нині проросійської партії “ОПЗЖ”.
У нього знайшли радянську символіку, георгіївські стрічки, нагороди та кітелі збройних сил РФ і СРСР. Також СБУ виявила документ зі схемою автономії для Донецької та Луганської областей, датований 2014 роком, за підписом Віктора Медведчука та самого Шуфрича.

Згодом правоохоронці оголосили Шуфричу про підозру в державній зраді. За даними розслідування, нардеп від “ОПЗЖ” тісно співпрацював і виконував завдання колишнього секретаря РНБО Володимира Сівковича, агента ФСБ, завдання якого – координація російської агентури в Україні.

Суд обрав Шуфричу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці без права внесення застави.

20 вересня Верховна Рада усунула Шуфрича з посади голови Комітету ВР з питань свободи слова.

Читайте також:
СБУ офіційно підтвердила: у Шуфрича та його оточення – 45 обшуків, є підозра в державній зраді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна