Науседа хоче замирити Зеленського й Дуду. Але їхньої тристоронньої зустрічі у США не було, – ОП

Тристоронньої зустрічі президентів України – Володимира Зеленського, Польщі – Анджея Дуди та Литви – Гітанаса Науседи на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку не було.

Таку інформацію підтвердив у коментарі “Укрінформу” 21 вересня прессекретар Зеленського Сергій Никифоров.

«Імовірно Науседа бачився з обома президентами порізно, втім формальної двосторонньої зустрічі у нього із Зеленським теж не було», – сказав Никифоров.

Раніше цього дня в литовських ЗМІ з’явилася інформація про те, що президент Гітанас Науседа в Нью-Йорку, поспілкувавшись із польським колегою Анджеєм Дудою та з Володимиром Зеленським, зазначив, що торговельні розбіжності між двома країнами мають бути вирішені якнайшвидше.

«Заради спільної, найважливішої мети – захисту Європи від агресивної експансіоністської політики Росії – розбіжності між Україною та Польщею мають бути вирішені якнайшвидше», – цитує Гітанаса Науседу мовник LRT з посиланням на адміністрацію глави Литви.

Науседа висловив свою позицію Дуді та Зеленському. З повідомлень литовських медіа незрозуміло, чи це була спільна зустріч, чи окреме діалогове спілкування.

За словами литовського президента, місце Польщі в наданні підтримки Україні є винятковим, і необхідно знайти рішення, оскільки подальше поглиблення кризи було б безвідповідальним.

«У цьому випадку йдеться не про безпеку окремих країн, а всього регіону і навіть континенту. Як показує історія, тільки спільними зусиллями, підтримуючи і допомагаючи один одному, ми можемо протистояти небезпеці зовнішніх загроз. Тим часом, суспільні розбіжності, незалежно від причин, не тільки підривають єдність, а й допомагають пропаганді противника», – сказав президент Литви.

Читайте також:
Домовилися знайти рішення: міністр агрополітики переговорив із польським колегою щодо експорту

Криза експорту збіжжя. Контекст

Румунія і Болгарія є тими східноєвропейськими країнами, разом з Угорщиною, Польщею та Словаччиною, які зазнали різкого зростання імпорту дешевого українського зерна після вторгнення РФ в Україну. Це деформувало місцеві ринки і викликало протести фермерів. ЄС схвалив обмеження на імпорт українського зерна до 15 вересня, при цьому дозволивши транзит зерна в інші країни.

Після цього замість обмеження на імпорт у ЄС Україна запропонувала Європейській комісії та п’ятьом країнам план експортного контролю для чотирьох груп культур – пшениці, кукурудзи, соняшнику та ріпаку – для захисту їхніх внутрішніх ринків.

Попри це, Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на український імпорт, що спонукало Україну подати скаргу проти цих трьох країн до Світової організації торгівлі.

У випадку з Польщею Україна оголосила також про намір запровадити ембарго на низку товарів із Польщі.

Торгова суперечка України з сусідами в ЄС відбувається на тлі виборчих кампаній у Польщі та Словаччині, а також виходу Росії із зернової угоди й перекриття морського коридору для с/г-експорту з України під час війни.

Читайте також:
“Створили спільну координаційну платформу”: Зеленський у США вирішує проблему агроекспорту з Румунією, Болгарією і ЄК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна