Домовилися знайти рішення: міністр агрополітики переговорив із польським колегою щодо експорту

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський провів телефонну розмову зі своїм польським колегою Робертом Телусом щодо експорту української агропродукції в Польщу.

Про це в четвер, 21 вересня, повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Зазначається, що польська сторона вивчить український план експорту та підготує свої пропозиції до нього.

Відомо, що міністри обговорили ситуацію, а також пропозицію України щодо її врегулювання, та домовилися знайти рішення, яке враховує інтереси обох країн.

Наголошується, що сторони підтвердили тісні та конструктивні відносини, які ними багаторазово демонструвались та погодили, з урахуванням цього, виробити найближчим часом варіант взаємодії з питань експорту.

Українське відомство також анонсує наступні переговори найближчими днями, під час яких буде обговорено підготовлені до того часу питання від обох сторін.

Напередодні у Міністерстві закордонних справ України, коментуючи виклик українського посла до польського МЗС, закликали конструктивно вирішити ситуацію з імпортом агропродукції.

Криза експорту збіжжя. Контекст

Румунія і Болгарія є тими східноєвропейськими країнами, разом з Угорщиною, Польщею та Словаччиною, які зазнали різкого зростання імпорту дешевого українського зерна після вторгнення РФ в Україну. Це деформувало місцеві ринки і викликало протести фермерів. ЄС схвалив обмеження на імпорт українського зерна до 15 вересня, при цьому дозволивши транзит зерна в інші країни.

Після цього замість обмеження на імпорт у ЄС Україна запропонувала Європейській комісії та п’ятьом країнам план експортного контролю для чотирьох груп культур – пшениці, кукурудзи, соняшнику та ріпаку – для захисту їхніх внутрішніх ринків.

Попри це, Польща, Словаччина та Угорщина оголосили про односторонні обмеження на український імпорт, що спонукало Україну подати скаргу проти цих трьох країн до Світової організації торгівлі.

У випадку з Польщею Україна оголосила також про намір запровадити ембарго на низку товарів із Польщі.

Торгова суперечка України з сусідами в ЄС відбувається на тлі виборчих кампаній у Польщі та Словаччині, а також виходу Росії із зернової угоди й перекриття морського коридору для с/г-експорту з України під час війни.

Читайте також:
“Створили спільну координаційну платформу”: Зеленський у США вирішує проблему агроекспорту з Румунією, Болгарією і ЄК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна