Катастрофічна повінь у Лівії: вже понад 11 тисяч жертв

Внаслідок катастрофічної повені у середземноморському місті Дерна, що на сході Лівії, загинуло понад 11 300 людей, а ще більше 10 тисяч станом на 16 вересня досі вважаються зниклими безвісти.

Про це з посиланням на Управління ООН із координації гуманітарних справ, яке наводить дані лівійського Червоного Півмісяця, пише DW.com.

Інтенсивні рятувально-пошукові роботи тривають і, ймовірно, кількість жертв зростатиме.

Повінь на сході Лівії спричинив ураган “Деніел”, що пронісся над країною 10 вересня. Особливо сильно постраждало 100-тисячне місто Дерна, де прорвало дві річкові греблі.

Внаслідок повеней багато людей буквально винесло в Середземне море. Одна з лівійських рятувальних бригад повідомила, що приблизно за 20 кілометрів на схід від Дерни в морі виявлено близько 600 тіл.

Гуманітарна ситуація в Дерні залишається “особливо важкою”, зазначають в ООН. У місті серйозні проблеми з питною водою, щонайменше 55 дітей померли від отруєння брудною водою. Влада закликає населення не вживати ґрунтових вод.

Ще одна загроза походить від протипіхотних мін на околицях Дерни, які були вимиті з ґрунту та розкидані по околицях потоками води.

Фото: АР

Організація “Ісламська допомога” попередила про “другу гуманітарну кризу” після повені, вказуючи на “зростання ризику захворювань, що передаються через воду, а також нестачу їжі, житла і медикаментів”.

Зростає занепокоєння, зокрема, щодо можливого спалаху холери. Агентство dpa із посиланням на ЗМІ пише про інфікування вже десятків дітей.

Чому так багато жертв

Обвал двох дамб у Дерні стався 11 вересня. Як зазначаються світові інформагенції, місцева влада попередила населення лише про шторм, водночас не було застережень щодо ризику руйнування дамб.

Лівійська влада вже почала розслідування інциденту. У фокусі уваги прокурорів – дії місцевої влади, а також попередніх урядів.

У звіті державного аудиторського агентства за 2021 рік йдеться, що обидві дамби не підтримувалися в належному стані, попри виділення понад двох мільйонів доларів на ці цілі у 2012-2013 роках. За даними AFP, про тріщини на дамбах було відомо ще з 1998 року.

Читайте також:
Потужний землетрус у Марокко: понад 1000 загиблих, сотні поранених

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна