Захід розглядає запити України щодо далекобійного озброєння, але з ракетами ATACMS і Taurus є нюанси: Блінкен розповів, у чому проблема

Західні партнери розглядають усі запити України щодо військової підтримки озброєнням, зокрема далекобійним.

У цьому запевнив держсекретар США Ентоні Блінкен на пресконференції з міністеркою закордонних справ Німеччини, — повідомляє “Ліга. Новини”.

“Ми постійно переглядаємо, яка додаткова підтримка може бути корисною й ефективною для України на цей момент”, — прокоментував він можливість постачення США далекобійних ракет Україні.

Водночас держсекретар США зазначив, що Україні досі не передали далекобійні ракети ATACMS і Taurus через “чутливі питання”, — повідомляє “Європейська правда”.

“Існують чутливі питання, які потребують роз’яснення, особливо для нашої системи, Taurus, і це не так просто, як може здатися на перший погляд. Тому федеральний уряд, міністр оборони, канцлер і я неодноразово говорили про це протягом останніх тижнів, і ми знову і знову давали зрозуміти, що ведемо інтенсивні дискусії і вивчаємо, що ми можемо зробити”, — наголосив він.

Одним з важливих факторів, за словами Блінкена, є вміння ефективно використовувати ці ракети.

“Українці повинні вміти їх ефективно використовувати. Також нові складні системи вимагають обслуговування, і, звичайно, ми цим займаємося. Вони повинні вміти їх підтримувати, а це не відбувається автоматично.  І потім вони повинні вписатися в цілісну військову програму, яка має сенс для допомоги Україні в досягненні її цілей”, — сказав держсекретар США.

Він також підкреслив, що не йдеться про побоювання щодо нанесення ударів по території Росії, а рішення щодо того, як використовувати саме зброю для відновлення територіальної цілісності мають ухвалювати самі українці.

“Відповідно до нашої власної політики, ми не заохочуємо і не дозволяємо використання наших систем озброєнь за межами України.  Але знову ж таки це рішення України”, — зазначив він.

Читайте також:
Зеленський хоче вмовити Байдена передати Україні далекобійні ракети ATACMS цієї осені

Питання надання Україні далекобійних ракет Taurus просувається вперед, — Кулеба розповів про результати переговорів з головою МЗС Німеччини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.