ЮНЕСКО внесло центри Києва і Львова до Списку всесвітньої спадщини під загрозою

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, сесія якого триває в Ер-Ріяді до 25 вересня, постановив внести об’єкти “Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра” і “Львів – ансамбль історичного центру” до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою, через загрозу знищення, спричинену російськими атаками.

Про це 15 вересня повідомило представництво ЮНЕСКО в Україні.

“Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вважає, що «більше немає оптимальних умов для повної гарантії захисту видатної універсальної цінності об’єкта, і йому загрожує потенційна небезпека через війну». Перебуваючи під ризиком прямої атаки, ці об’єкти спадщини також вразливі до ударних хвиль, спричинених бомбардуваннями двох міст”, – сказано в повідомленні.

“Відзначаючи численні дії, вжиті українською владою для захисту своїх культурних цінностей, Комітет констатував, що ці два об’єкти спадщини видатної універсальної цінності залишаються під постійною загрозою з початку вторгнення 24 лютого 2022 року.

Включення цих об’єктів до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою, нагадує 195 державам-учасницям Конвенції про їхнє зобов’язання здійснювати моніторинг і сприяти захисту цих об’єктів. Це також відкриває можливість для додаткової фінансової та технічної допомоги для реалізації нових екстрених заходів – відповідно до заходів, які вже вжила Україна разом з ЮНЕСКО”, – ідеться в пресрелізі.

Центри Києва і Львова вносяться до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою, на додачу до об’єкту “Історичний центр Одеси”, який уже був включений до списку в січні 2023 року.

Про об’єкти спадщини

 Софійський собор у Києві символізує “новий Константинополь” – столицю християнського князівства, заснованого в XI столітті в регіоні, що прийняв християнство після хрещення Володимира Великого в 988 році. Духовний та інтелектуальний вплив Києво-Печерської Лаври сприяв поширенню православної віри та ідеї на європейському континенті в XVII, XVIII і XIX століттях.
З 1990 року об’єкт входить до Списку всесвітньої спадщини.

Історичний центр Львова. Фото: Україна інкогніта

Місто Львів, засноване в пізньому середньовіччі, процвітало як адміністративний, релігійний, торговий і культурний центр з XIII по XX століття. Його середньовічна міська рельєфність збереглася недоторканою, зокрема сліди різних етнічних спільнот, які жили тут, а також чудові барокові та пізніші будівлі.
У 1998 році історичний центр Львова внесено до Списку всесвітньої спадщини.

Читайте також:
Місія ЮНЕСКО прибула в Одесу для інспекції після обстрілів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна