У Києві відбулася акція пам’яті Георгія Гонгадзе та всіх убитих українських журналістів

У день 23-х роковин загибелі Георгія Гонгадзе, 16 вересня, в Іллінському сквері в Києві відбулася акція пам’яті Гонгадзе та всіх убитих українських журналістів.

Захід на місці поховання Гії організувала Премія імені Георгія Гонгадзе у партнерстві з Центром прав людини “Зміна” та Інститутом масової інформації.

Цього дня учасники акції, журналісти й правозахисники згадали про внесок Гонґадзе у боротьбу проти агресивної зовнішньої політики Росії, яку та вела проти сусідніх країн протягом багатьох століть; про українських та закордонних журналістів, вбитих російськими військами від початку вторгнення на територію України; розказали про злочини та утиски проти громадянських журналістів, які окупаційна російська влада вчиняє на окупованих територіях Криму.

Також під час акції відбудеться відкриття фотовиставки під назвою “The War Is Not Over Yet” про злочини Росії проти медіа та журналістів в Україні після 24 лютого 2022 року.

В акції взяли участь журналістка, телеведуча, лауреатка Премії Гонгадзе-2021 Мирослава Барчук; експертка Інституту масової інформації з моніторингу свободи слова, редакторка сайту imi.org.ua Катерина Дячук;  журналіст, фотограф і фіксер Стас Козлюк; голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик; виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен та інші колеги.

Фото: Олександр Хоменко / ФБ Мирослава Барчук

Фото: Олександр Хоменко / ФБ Мирослава Барчук

“Ми, як і щороку 16 вересня, прийшли до Іллінського скверу у Києві та до могили Ґії у дворі церкви Миколи Набережного. Вшанували його пам’ять і пам’ять усіх загиблих колег.

Із початку повномасштабного вторгнення загинули 66 медійників, 10 із них — під час виконання професійної діяльності. Частина колег ув’язнені. Тетяна Печончик, голова правління Центру прав людини ZMINA, нагадує, що у тюрмах на території Росії та окупованого Криму залишається 15 кримських журналістів, 12 із яких — кримські татари. (…) Трагічний список загиблих журналістів і журналісток, на жаль, поповнюється далі.

Я сьогодні говорила про те, що історія життя і трагічної загибелі Ґеорґія Ґонґадзе дає нам важливий урок. Свобода слова придушується поступово і непомітно, «відкушується» маленькими шматочками, а повертається величезними зусиллями, жертвами, часто ціною життя. Тому нам так важливо не віддати тяжко здобуту свободу слова і протистояти будь-яким виявам політичної цензури, спробам тиску на медіа, якими димами війни ці спроби не прикривались”, – написала після акції у фейсбуці Мирослава Барчук.

Читайте також:
“Загинув в атаці”: на Мелітопольському напрямку поліг взводний “Магури”, журналіст Дмитро Рибаков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна