У Раді зареєстрували законопроєкт щодо спрощення процедур списання військового майна у ЗСУ: чому це важливо

Група народних депутатів пропонує Верховній Раді спростити процедуру списання втраченого в бою військового майна.

Законопроєкт №10039 про внесення відповідних змін до закону “Про правовий режим майна у Збройних силах України” зареєстровано у Верховній Раді 13 вересня.
Про це, зокрема, повідомив на сторінці у ФБ нардеп і співавтор законопроєкту Роман Костенко в четвер, 14 вересня.

Крім Костенка, співавторами законопроєкту стали також близько 40 членів різних фракцій і груп парламенту, зокрема Федір Веніславський, Олександр Завітневич, Мар’яна Безугла (“Слуга народу”), Ірина Фріз, Олексій Гончаренко (“Європейська солідарність”), Роман Лозинський, Соломія Бобровська, Сергій Рахманін (“Голос”), Михайло Цимбалюк (“Батьківщина”), Лариса Білозір (“Довіра”).

“Попросили військові зрушити цей камінь з місця. Для всіх, хто служить відомо, що діючий порядок списання військового майна, мʼяко кажучи, не відповідає реаліям і зовсім не пристосований до таких інтенсивних бойових дій. Щоб списати один дрон потрібно пройти 7 кіл пекла і йти по ним потрібно дуже довго. Я більше не хочу чути історії про те, що командири іноді відмовляються отримувати підзвітне майно від волонтерів, бо його потрібно ставити на облік, а потім у командира виникає проблема його списати. «Краще хай у нас цього не буде ніж ми потім його не спишемо», – про такі настрої в бойових підрозділах мені розповідають військовослужбовці. Купа паперів і непотрібних погоджень, затягування часу. Все це відволікає командирів від пріоритетних напрямків роботи – організації та веденні бойових дій”, – наголошує Костенко.

Він каже, що перед тим, як подавати цей законопроект, порадився із військовими.

“Вважаю за необхідне надати на період воєнного стану(!) командирам військових частин повноваження своїм наказом за поданням комісії по списанню майна списувати військове майно(крім зброї) будь-якої номенклатури забезпечення(починаючи від аптечки, закінчуючи дороговартісними БПЛА) на суму до 1,7 млн грн без погодження з посадовими особами вищих рівнів, правоохоронними органами чи ВСП, та без проведення будь-яких непотрібних розслідувань. А обовʼязково призначати розслідування виключно у випадках, коли є інформація, що майно було втрачено внаслідок невиконання або неналежного виконання особою службових обов’язків або вчинення особою правопорушення”, – аргументує Костенко.

Крім цього, проектом закону пропонується спростити списання майна, що втрачене під час бойових дій. Таке майно повинно списуватися єдиними актом з переліком всього, що було витрачено/втрачено/знищено під час бою.
Відповідний акт підписуватиме комісія за обовʼязкової участі учасників або свідків події( за їх наявності) і подаватиметься на затвердження відповідному командуванню. Командуванням буде встановлено конкретні строки для прийняття рішень, щоб ці документи там не накопичувалися і не «зависали».

“У разі прийняття цього проекту закону, наступний крок буде за Міноборони. Вони будуть вимушені розробити адекватні підзаконні акти, що відповідатимуть вимогам нашого часу. А ми в Комітеті будемо контролювати цей процес, бо за весь час війни ніяких адекватних рішень в Міноборони як спростити ці абсурдні процедури по списанню майна не було напрацьовано”, – резюмував Костенко.

Читайте також:
У Раді зареєстрували законопроєкт про скасування відстрочки від мобілізації для студентів 30+, які ховаються за другою освітою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.