Нова хвиля русифікації українців і “какаяразніца”: що насправді відбувається

Тарас Шамайда
громадський діяч, співкоординатор “Руху добровольців “Простір свободи”, організатор моніторингу щодо становища української мови

(FB)

Останнім часом можна почути, що почалася, мовляв, нова хвиля русифікації. Мовляв, “російська мова знову починає брати гору”. На мою думку, це не так.

Частка людей, які спілкуються українською, не знижується. Імовірно, вона продовжує поволі зростати, але для підтвердження цього потрібен деякий час і низка соціологічних досліджень.

Що відбувається насправді:

1) Активізувалася пропаганда “какойразніци” і нападки на українську мову, в т.ч. в соцмережах і медіа. Росія через свою агентуру і корисних ідіотів намагається не допустити дерусифікації України або максимально її уповільнити.

2) Ми швидко звикли до нових реалій (наприклад, до переважання, хоча й незначного, української мови у Києві, чого не було останніх 150 років) і автоматично стали вимогливішими, це нормально. Наприклад, люди частіше обурюються в соцмережах з приводу того, як багато батьків спілкується російською зі своїми дітками, які лише вчаться говорити. Люди побачили цю трагедію русифікації маленьких дітей, яка раніше мала більші масштаби, але її мало хто помічав.

3) На тлі різкого зростання частки людей, які спілкуються українською, в більшості вікових груп осібно стоїть вікова група дітей шкільного віку, де це зростання значно менше. Наприклад, якщо в цілому в Києві завжди або переважно спілкуються українською мовою 50-60% людей, то серед школярів у кращому разі 25-30%. І це домінування російської мови серед дітей і підлітків – справді величезна проблема. Яку дуже непросто вирішити, особливо коли ніхто всерйоз цим не займається.

Читайте також:
За рік в Україні знесли 145 пам’ятників і дерусифікували 10 тис. топонімів, – МКІП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна