У підсумковій декларації G20 закликала виконувати “зернову угоду” і не згадала, що війну проти України веде РФ. В МЗС розчаровані

Учасники саміту країн “Групи двадцяти” закликали до виконання Чорноморської зернової ініціативи, яку зірвала Росія.

Про це йдеться у спільній підсумковій декларації саміту G20, повідомляє “Європейська правда“.

У заяві міститься заклик до повної, своєчасної та ефективної реалізації “зернової угоди” для забезпечення негайного та безперешкодного постачання зерна, продовольства, добрив і сировини з України та РФ.

Учасники саміту також закликали припинити напади на відповідну інфраструктуру.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, коментуючи підсумкову спільну декларацію саміту “Великої двадцятки”, висловив розчарування тією її частиною, яка стосується агресії Росії проти України.

Він також зауважив, що участь української сторони дозволила б учасникам краще зрозуміти ситуацію.

“Принцип “нічого про Україну без України” залишається ключовим як ніколи”, – наголосив Ніколенко.

Він також запропонував, як варто було б змінити основні елементи тексту, щоб бути більш наближеними до реальності.

Фото: ФБ Олег Ніколенко

Зокрема, в документі постійно вживається вислів “війна в Україні“. Тоді як, згідно з “правками” Ніколенка, в декларації потрібно було зазначити, що  це Росія веде війну проти України.

Речник МЗС також наголосив, що саме Росія, а не “всі країни”, як сказано в декларації, повинна утриматися від застосування сили для територіальних завоювань.

Окрім того, Ніколенко вказав на те, що учасники саміту мали б засудити агресію РФ проти України та закликати Росію негайно її припинити.

Раніше німецьке видання Bild повідомило, що генсек ООН Антоніу Гутерріш веде переговори з російською стороною щодо відновлення “зернової угоди”. В обмін на це Гутерріш нібито запропонував послабити деякі санкції проти Москви.

Читайте також:
Ердоган на саміті G20 пропонує задовольнити вимоги Росії, щоб відновити зернову угоду, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна