Саміт G20 погодив спільну декларацію, попри розбіжності щодо війни РФ проти України

Держави G20 на саміті у Нью-Делі погодили спільну декларацію, попри розбіжності в позиціях щодо війни Росії проти України.

Про це вдень у суботу, 9 вересня, оголосив прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, що головує на саміті, з посиланням на Reuters повідомляє “Європейска правда”.

“Завдяки складній роботі усіх команд ми отримали консенсус щодо декларації саміту лідерів G20. Оголошую про погодження декларації”, – заявив Моді.

Це свідчить про те, що держави-учасниці змогли знайти компромісні формулювання у блоках, які стосуються війни РФ проти України.

Водночас деталей щодо того, які формулювання погоджено, наразі не повідомляють.

Серед країн, що входять у G20, дуже різняться позиції в питанні війни Росії проти України: держави Заходу виступають за більш рішучий осуд Росії, тоді як країни Глобального півдня хочуть більшого фокусування на економічних питаннях.

Як припускає Reuters, погоджені формулювання можуть бути подібними до тих, які визначили для декларації саміту в Індонезії 2022 року. Там зазначили, що більшість країн засуджують Росію за розв’язану війну, але “є також інші погляди”.

Як писала “Новинарня“, раніше повідомлялося. що переговорники від країн “Великої двадцятки” протягом кількох днів намагалися домовитися щодо формулювань стосовно війни, яку Росія розв’язала проти України, але так і не змогли подолати розбіжності.

У 38-сторінковому проєкті спільної декларації, який був розповсюджений серед членів делегацій, параграф “Геополітична ситуація” залишався порожнім, хоча інші 75 параграфів були погоджені та заповнені.

Саміт G20

18-й щорічний саміт “Групи двадцяти” відбуватиметься в індійському Нью-Делі впродовж 9-10 вересня 2023 року.

Цього разу, напротивагу минулорічному саміту в Індонезію, Україну не запросили на саміт як гостя.

На порядку денному – питання збільшення кредитування країн, що розвиваються, реформа міжнародної боргової архітектури, регулювання криптовалют і вплив геополітики на продовольчу та енергетичну безпеку.

Цього року саміт G20 проходить без присутності президента РФ Володимира Путіна та лідера Китаю Сі Цзиньпіна.

До вересня 2023 у G20 входили 19 країн і Євросоюз, на які припадало близько 85% світового ВВП, понад 75% світової торгівлі та близько двох третин населення планети.

Читайте також:
Ердоган на саміті G20 пропонує задовольнити вимоги Росії, щоб відновити зернову угоду, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна