До суду скерували справу щодо колишніх топменеджерів “ПриватБанку”

Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт щодо колишніх топменеджерів «ПриватБанку»: голови правління, його першого заступника, заступника, а також трьох керівників департаментів банку.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура в середу, 6 вересня.

За даними слідства, колишні топменеджери «ПриватБанку» у грудні 2016 року, за день до його визнання неплатоспроможним, на підставі неправдивих документів виплатили коштом банку близько 223 мільйонів гривень на користь підконтрольних та пов’язаних з «Приватом» компаній.

Кошти перерахувались декількома траншами на дві різні компанії: 85,2 млн гривень — на рахунок однієї пов’язаної з учасниками схеми компанії, ще 136,8 млн грн — на користь іншої. Надалі ці кошти учасники схеми вивели за кордон для легалізації.

За даними слідства, у переддень націоналізації банку фігуранти також розтратили понад 8,2 млрд гривень шляхом незаконного списання зобов’язань компаній-нерезидентів перед AS «Privatbank» (Латвія) коштами «ПриватБанку», розміщених на кореспондентських рахунках в AS «Privatbank» (Латвія).

Крім того, для подальшої неможливості стягнення коштів на користь ПАТ КБ «ПриватБанк» та прикриття злочину, фігуранти організували незаконну та документально не обґрунтовану заміну боржника на підконтрольну та пов’язану з ПАТ КБ «ПриватБанк» компанію.

Дії фігурантів кваліфікували так:

  • ексголови правління ПАТ КБ «ПриватБанк» Олександра Дубілета — за ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 1,2 ст. 366 КК України;
  • колишнього першого заступника голови правління «ПриватБанку» Володимир Яценка — за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України;
  • ексзаступника голови правління «ПриватБанку» — за ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України;
  • колишнього начальника департаменту фінансового менеджменту ПАТ КБ «ПриватБанк» та начальника департаменту операційного напрямку АТ КБ «ПриватБанк» — за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України;
  • ексначальника департаменту підтримки міжбанківських операцій ПАТ КБ «ПриватБанк» — ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

За цими обвинуваченнями їм загрожує від 8 до 12 років за ґратами, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Читайте також:
ВАКС заочно заарештував Дубілета, який зараз в Ізраїлі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна