Громадський фестиваль “Протасів Яр” у Києві фінішував, щоб продовжитись 2024 року

 

Добіг кінця перший сезон фестивалю “Протасів Яр” пам’яті громадського активіста і воїна Романа Ратушного, який загинув 9 червня 2022 року в бою під Ізюмом. Закриття фестивалю відбулося 2 серпня на галявині в Протасовому Яру (Солом’янський район).

Починаючи з травня, протягом літа на цій локації що два тижні в суботу відбувалися проходили дискусійні панелі, лекції, літературні читання, кінопокази, концерти. З огляду на таку незвичну тривалість і насиченість подіями, “Протасів Яр” став яскравим явищем у громадському й мистецькому житті Києва. Учасниками фестивалю були активісти, політики, волонтери, військовослужбовці, відомі митці, музиканти, етнографи, екологи, правозахисники та ін.

Субота, 2 вересня, стала восьмим днем фестивалю у 2023 році. Ключовою темою цього дня була дискусія “10 років Революції гідності: майбутнє України”.

У ній взяли участь: Дмитро Лиховій, журналіст, головний редактор інтернет-видання “Новинарня“; Олена Стяжкіна, історикиня, письменниця; Андрій Бондар, письменник, перекладач; Юрій Макаров, телеведучий, документаліст, письменник; Олександр Сушко, виконавчий директор міжнародного фонду “Відродження”.

Модераторка: Мирослава Барчук, журналістка, телеведуча, віцепрезидентка Українського ПЕН.

Учасники дискусії “10 років Революції гідності: майбутнє України” на фестивалі “Протасів Яр” 2 вересня 2023. Фото: “Новинарня

“Євромайдан став відправною точкою для розвитку особистості Романа Ратушного та його поглядів. Тому вважаємо цінним проговорити на закритті першого сезону фестивалю “Протасів Яр” річницю подій на Євромайдані”, – пояснили організатори.

Переглянути цю дискусію, а також інші події суботи на галявині, можна у відеозапису (дискусія про майдан – із 20:00):

Заключною для першого сезону стала дискусія друзів на тему “Роман Ратушний: людина, що змінює людей” (модератор: Артур Харитонов, президент ГО “Ліберально-демократична ліга України”).

Фінальними акордами фестивалю “Протасів Яр” стали виступи фольклорного гурту “Гуляйгород” на галявині, а також музичних гуртів Grozovska Band, Zwyntar та “Пиріг і Батіг” у сусідньому “Буряки-холі”.

“Насправді, фестиваль, певно перевершив наші очікування. Зазвичай фестивалі тривають декілька днів. Нам вдалося зробити його на все літо. Це насправді дуже натхненна історія. Це культурні щити, які захищають Україну, Київ. Вони ніби маркує простір. Такі фестивалі – неймовірний захист та пам’ять”, – сказала мати Романа Ратушного Світлана Поваляєва.

У коментарі “Новинарні” вона розповіла, що команда “Протасового Яру” плануватиме проведення фестивалю і в 2024-му – можливо, в такому самому “багатосерійному” форматі, що відрізняє його від інших одноденних заходів.

Однак, визнають організатори, для цього потрібно буде розширити команду та залучити додаткові ресурси. Адже великою мірою масштабний фестиваль-2023 витягнули на ентузіазмі.

Заключний пресбрифінг організаторів:

Олександр Сушко – виконавчий директор фонду “Відродження”, який надав грант на часткове фінансування фестивалю-2023, – схвально відгукнувся про його якість та порадив організаторам подавати заявку на конкурс для проведення такого заходу і наступного року.

Читайте також:
“Нас можна вбити, перемогти – ні!”. Як пройшов День Криму на фестивалі “Протасів Яр”

Фестиваль “Протасів Яр”

Фестиваль “Протасів Яр” проводиться у пам’ять про полеглого торік під Ізюмом громадського активіста, розвідника 93-ї механізованої бригади ЗСУ “Холодний яр” Романа Ратушного, який був засновником ініціативи “Захистимо Протасів Яр”.

Фестиваль відбувався що два тижні по суботах із 27 травня до вересня 2023 року.

Мета фестивалю – поширення ідеї громадського активізму, сили локальних громад, об’єднань небайдужих громадян, а також історії про те, як зусилля однієї людини або малої групи людей, їхнє відчуття відповідальності можуть змінити власний район, місто та всю Україну.

“Захід популяризує правозахисні ініціативи, українську історію, сучасне і традиційне мистецтво та плекає пам’ять про Романа Ратушного, справа котрого триває й після його смерті”, – розповіли організатори.

До координаційної ради фестивалю-2023 ввійшли Світлана Поваляєва, Юлія Бартле, Артур Харитонов, Мирослава Барчук, Яна Безсмертна, Тетяна Терен, Вікторія Амеліна, Тетяна Власова.

“Ми разом міркували, чи варто робити фестиваль зараз, в час війни, але нарешті зрозуміли, що саме сьогодні він і є найбільш необхідним, щоб об’єднувати людей, давати їм силу і відчуття спільноти.

Зберігати пам’ять про Романа Ратушного — це, перш за все, втілювати ідеї, мрії й задуми, якими він жив. Ідею малих локальних громад, які можуть робити великі справи. Ідею захисту прав людини і загалом справедливості. Ідею популяризації української культури й історії”, – пояснила журналістка і телеведуча Мирослава Барчук.

Роман Ратушний

Учасниками фестивалю у 2023 році були Мустафа Джемілєв, Рефат Чубаров, Ахтем Сеітаблаєв, Тарас Лютий, Вахтанґ Кебуладзе, Володимир Єрмоленко, Станіслав Асєєв, Ігор Козловський, Алім Алієв, Юрій Макаров, Мар’яна Садовська, Наталка Ворожбит, Римма Зюбіна, гурти “Тельнюк: Сестри”, “Хорея Козацька”, Grozovska Band та багато ін.

Організаційні партнери фестивалю “Протасів Яр” – Український ПЕН та Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара”.

Інформаційні партнери: “5-й канал”, “Еспресо ТВ”, “Громадське радіо”, LiRoom, The Ukrainians, “Суспільне мовлення”, Радіо “Культура”, “Новинарня”, “Цензор.нет”.

Фестиваль відбувається за сприяння Міжнародного фонду “Відродження”.

Читайте великий матеріал “Новинарні“:
“Рома не хотів би, щоб ми плакали. Він хотів би, щоб ми перемогли”.
Письменниця Світлана Поваляєва – про свого сина Романа Ратушного


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.