Франція збила пасажирський літак, намагаючись убити лівійського диктатора, заявив експрем’єр Італії

Колишній прем’єр-міністр Італії Джуліано Амато заявив, що ракета Військово-повітряних сил Франції влучила в пасажирський літак над Середземним морем у 1980 році при спробі вбити тодішнього лідера Лівії Муаммара Каддафі.

Як повідомляє видання AP, відповідну заяву він зробив в інтерв’ю La Repubblica в суботу, 3 вересня.

Експрем’єр Італії звернувся до президента Франції Еммануеля Макрона з проханням спростувати або підтвердити його твердження про причину катастрофи 27 червня 1980 року, в результаті якої загинула 81 особа на борту італійського внутрішнього рейсу.

Амато визнав, що в нього немає вагомих доказів, проте він впевнений, що ВПС Франції влучила в пасажирський літак, цілячись у військовий літак. Окрім цього, він стверджує, що Італія попередила Каддафі про замах, тому він не сів на борт лівійського військового літака, хоча мав повернутися на ньому до столиці Тріполі із зустрічі в тодішній Югославії.

Достеменно причина катастрофи й досі невідома. Серед версій — вибух бомби на борту лайнера під час рейсу з Болоньї до Сицилії, а також влучання ракети, про що свідчать дослідження піднятих з морського дна уламків та радіолокаційні сліди в небі, що свідчили про сплеск авіаційної активності в той день.

“Найімовірнішою версією є відповідальність французьких Військово-повітряних сил у співучасті з американцями, які брали участь у війні в небі того вечора 27 червня”, — зазначив Амато, хоча Франція, США та НАТО заперечували будь-яку військову активність у небі тієї ночі.

Після інтерв’ю в офісі Макрона коментувати ситуацію теж відмовилися.

Натомість Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні назвала слова Амато “вартими уваги” й попросила його повідомити, чи є в нього конкретні докази на підтримку своїх тверджень, щоб її уряд міг провести подальше розслідування.

Читайте також:
Іран відмовився від подальших переговорів про відшкодування збитків за збитий літак МАУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна