“Люди загинули, бо дехто захотів красивої картинки”: Євген Дикий про безпекові уроки Чернігова

 

автор: Дмитро Лиховій
відео: “Новинарня“, монтаж: Анна Клименко

За іншими темами, що несуться в інформаційному просторі, швидко відійшли на задній план “уроки Чернігова”. Які однозначно мають бути винесені і вивчені.

19 серпня 2023 року російська армія вдарила по центру міста крилатою ракетою. Загинули сім цивільних, зокрема одна дитина, близько 150 людей отримали поранення. В цей час у чернігівському драмтеатрі відбувалася закрита виставка “Люті пташки” для виробників і військових, організована ГО “Центр підтримки аеророзвідки” (голова – Марія Берлінська).

У програмі “Дикий і Лиховій” каналу “Новинарня” військовий та політичний експерт Євген Дикий різко розкритикував дії волонтерів та назвав організаторів виставки винними в загибелі мирних людей.

На цю тему можна полемізувати, але слід враховувати, що “умовний Чернігів” у наш час може трапитися скрізь в Україні. Питання лише – з якими наслідками.

Відео:

– Навколовійськові заходи в регіонах, дронарі, безпека і прильоти ракет. Твоя думка на прикладі Чернігова?

– Почну з того, що, наприклад, наші Повітряні сили вже півтора року як засвоїли партизанську тактику і під час загроз ракетних обстрілів піднімають літаки в повітря, перебазовуються на інші аеродроми. А до “видатних” волонтерів-дроноробів за такий час не дійшло, що ми живемо в умовах переважання ворога і з міркувань безпеки маємо поводитись як партизани.

Дуже шкода, що до них це не доходить. Та ще більш шкода, що через це постраждали ні в чому не винні цивільні люди, включно з дітьми.

І також я шкодую через інформаційну хвилю, яка здійнялася з метою “відмазування” людей, які припустилися дійсно грубої, фатальної помилки.

– Маєш на увазі Марію Берлінську?

– Чому тільки Марію? Там був цілий оргкомітет. Була обласна військова адміністрація, яка це дозволила. Я не зводив би все до якоїсь однієї особистості. І найменше хотів би перейти на обговорення персоналій. Тут ідеться швидше про певне явище.

Давай розберемо, що саме трапилося.

– Виявилось, що ракета була не балістична, а крилата, тобто летіла трохи довше, ніж спершу здавалося. І що організатори шукали в Чернігові приміщення з укриттям для проведення свого заходу. Обрали драмтеатр у центрі.

– Імовірно, це була крилата ракета. Міг бути й “Калібр”, але є офіційна заява від нашої прокуратури, що це все ж таки крилата з “Іскандера”.

Порівняння балістичної і крилатої ракет комплексу “Іскандер” із тією, що атакувала Чернігів

Якщо стояло питання – знайти об’єкт, у якому є укриття, то, вибачте, в Чернігові є купа промислових об’єктів із шикарними підвалами. Чого було не збиратися там? Чому такий захід взагалі має відбуватися в центрі міста, в театрі?

А я тобі скажу, чому. Тому що піар – наше все. Тому що потрібна красива картинка.

Тому що “грантососна” психологія – намалювати красиву картинку й імітувати бурхливу діяльність. Без цього не працює.

А збір у підвалі якогось заводу – набагато ефективніший, набагато безпечніший, але ж картинка не та.

Це моя приватна думка, я можу помилятись у їхніх мотиваціях. Але розберімо те, що є об’єктивними фактами.

Є місто Чернігів, яке знаходиться біля кордону з Російською Федерацією. Тобто туди долітають ракети за лічені хвилини. А балістика – взагалі…

– Водночас місто звикло до того, що з березня 2022 року ракети до нього не долітали.

– І що? Факт – іде війна. Ця війна носить з боку Росії геноцидний характер. Росія плювала на будь-які конвенції. Вона не тільки не намагається зменшити втрати серед цивільних, а навпаки, часто “кошмарить” суто цивільне населення… Це очевидний факт. Як і те, що в Російської Федерації не закінчились ракети.

І те, що збір групи людей, які займаються розробкою та виготовленням дронів для ЗСУ, є бажаною ціллю для Росії, – очевидний факт?

Пожежники та руйнування драмтеатру внаслідок ракетного удару РФ по центру Чернігова 19 серпня 2023. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

– Так. Але ця група вже так само збиралася в Дніпрі, Харкові, Києві, Львові.

– Там “пронесло”, що називається.

А те, що у росіян в Україні доволі розвинена агентурна мережа, це очевидний факт? І, крім агентурної мережі, є ще й технічна розвідка, як на те вже пішло. А я не думаю, що в когось із цих активістів суперзахищені смартфони.

Після цього, попереджаю, скажу неоднозначну річ.

Ми щодо Чернігова говоримо про терористичний удар Росії. А давай на секунду зробимо “дзеркалку”. Уяви собі, що в Донецьку зібралися їхні дронороби (а вони там теж є). Скажи, чи ми спробували б їх “хаймарсом” достати?.. А якби нам це вдалося – ми вважали б це терористичним актом, чи вважали б, що це війна? Виправдана військова ціль?

– Напевно, так.

– От. Тобто ми виходимо з того, що люди, які роблять дрони, і люди у військовій адміністрації точно всіма цими фактами володіли. Але вони влаштовують збір, який завідомо є бажаною ціллю для Російської Федерації. Вони ставлять, грубо кажучи, цю військову ціль прямо в театрі посеред міста у вихідний день, коли гулятиме багато народу. Хіба це відповідально?!

Ну, хай, тупонули вони жахливо. Хоча нічого поганого не хотіли, довелося так жорстоко заплатити за піар життями інших людей. Та далі почалося те, що, на мою думку, просто огидно. Кампанія з “відмазування” і прикриття людей, які страшно тупонули. Мовляв, тут єдині злочинці – це Росія. Ну, звісно, росіяни вбили, росіяни – злочинці. Але якщо ставити питання, хто винен, ширше, то відповідь включає і вбивць, і тих, хто їм посприяв. І в другу категорію потрапляють оці головотяпи.

Марія Берлінська із проєктом “Люті пташки”

А найбільш огидним я вважаю наступний момент. Спроби перекрутити цю тему, перевести питання про відповідальність певної групи осіб на висновок, ніби критика в соцмережах – це “атака на волонтерів”. У деяких текстах я навіть бачив “Волонтери” з великої літери “В”.

Мені це нагадує, як певне коло в соцмережі вміє галасувати і “не здає” своїх. Так само, як “антикорупціонери”, тільки зараз війна їх трохи відсунула на другий план.

Я знаю багато волонтерів, які ніколи в житті на такий захід не підписалися б. Ми з тобою, наприклад, знаємо як мінімум одну організацію, яка отримала запрошення на цей захід, але покрутила пальцем біля скроні: “ви що, подуріли? не робіть такого” – і вони не поїхали. Тому не треба узагальнювати і переводити це на “атаку проти волонтерів”. Ми говоримо про конкретних діячів, які знехтували вимоги безпеки.

Читайте також:
Уже 503 дитини вбила РФ в Україні. У Чернігові загинула дочка воїна ЗСУ, 6-річна Софійка Голинська

На місці загибелі людей на Красній площі в Чернігові, 19 серпня 2023. Фото: Стас Козлюк / “Новинарня

Загинуло семеро українців, ще 150 поранено, деякі – інваліди на все життя. За яких умов цього не сталося б? Я перелічу чотири умови.

  1. Якби Росія не почала цю війну.
  2. Якби Росія вела війну виключно конвенційно і намагалася уникати жертв серед мирного населення.
  3. Якби компанія волонтерів не вирішила провести піарний захід у драмтеатрі в центрі міста.
  4. Якби, коли вони це вирішили, обласна військова адміністрація сумлінно виконала свої обов’язки і не дозволила б їм проводити захід із міркувань безпеки.

Причому будь-якої однієї з цих чотирьох умов було б достатньо, щоб ці люди були живими.

Але перші дві умови від нас не залежать. І це було відомо наперед. Тому все ж таки ми маємо ставити питання, хто з нашого боку не виконав ще дві умови. Тобто не врахував, що йде війна, що Росія має ракети, а збір дронщиків – ціль для Росії. Тепер, вибач, ми маємо розбиратися з тим, що ми самі косо зробили ми.

Я хочу ще раз наголосити. Триває війна, Росія – це агресор, а росіяни злочинці – це базова лінія. Це ті умови, в яких ми живемо. Дійсність, у якій ми маємо вижити і перемогти.

Але переводити все тільки на злочинців-росіян – це культивувати безвідповідальність.

Це означає призводити до додаткових втрат через цю безвідповідальність.

Один з аргументів, який використовувався в цій кампанії по “відмазці” – це ж війна, на ній не без втрат. Це правда. Війна без втрат не буває. Але має бути зроблено все, щоб ці втрати мінімізувати. Цих зусиль інколи не вистачає. А у випадку з Черніговом було навіть зроблено все, щоб максимально збільшити ризики.

– Ти маєш рацію, коли говориш про явище, а не про персоналії. І тут потрібно згадати, що подібних заходів у різних містах проходить дуже багато, і їх проводить не тільки ця компанія. 

– Саме так. І з таким самим приблизно рівнем відповідальності.

Це, знаєш, як мажор на крутій тачці врізається в зупинку з людьми. Він теж цього не хотів, він просто накосячив.
Але чомусь тоді народ вимагає справедливості. Тут, як на мою думку, аналогічна ситуація. Організатори грубо накосячили, це призвело до людських жертв, але тепер, виявляється, не можна їх хейтити.

Мені здається, що ми маємо винести уроки з цієї історії. Зокрема й про те, що не слід створювати нову категорію недоторканних, бо вони великі волонтери з отої великої “В”.

– Я б до твоїх чотирьох умов додав ще одну. І до уроків – теж. Знаючи, що Чернігів – місто неподалік від кордону, в місті багато військових, триває повітряна тривога, тож люди мали б це враховувати і пройти до укриття. Адже ми живемо в таких умовах, коли війна – скрізь. “Приліт” може бути і у Львові. І в Коломиї, де військовий аеродром,  коли “прилітає” на випускний до молодих пілотів, і гине дитина. І в Гончарівському Чернівського району, де під час ракетного обстрілу військового містечка гинуть цивільні. І в піцерії у Краматорську, де росіяни вважали, що вони накрили якісь збори військових, і чи хибна, чи нехибна розвідувальна інформація призвела до того, що загинули цивільні люди.

– Та давай відверто, нехибна в них була інформація. Там не тільки цивільні загинули.

– Так от. Умови, в яких ми живемо, передбачають, що військові можуть бути скрізь, можливо, вони в сусідньому приміщенні з нами, і вони виконують свої завдання з оборони України. Іноді вони розселяються в непрацюючих школах і дитячих садках, розселяються в порожніх житлових будинках. Тож цивільним слід теж дбати про себе, реагувати на тривоги і враховувати, що ракета може прилетіти скрізь.

– Так, тільки в Чернігові це може бути швидше.

Читайте також:
“Противник володіє інформацією і використовує її”: Ігнат прокоментував атаку російських “кинджалів” по авіабазі з молодими пілотами в Коломиї

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.