Тарас Шевченко чинить опір та збирає донати на ЗСУ — в Моринцях відбувся фестиваль Ше.Fest

У селі Моринці на Черкащині на вихідних 26-27 серпня вже увосьме відбувся фестиваль Тараса Шевченка Ше.Fest – особливий тим, що створювався виключно на волонтерських засадах і був спрямований на збір коштів для армії.

Під час відкриття волонтери розгорнули шефестівський прапор, виготовлений разом з відвідувачами у 2018 році. Тоді гігантське полотно з обрисами України було розстелене на площі перед Будинком культури в Моринцях, і всі охочі могли написати на ньому цитати з Шевченкового “Кобзаря”. Відтоді прапор став одним із символів фестивалю.

На фестивалі Ше.Fest 2023 року

На локаціях фестивалю виступили музичні гурти Kozak System, “Колір ночі”, GG “Гуляй Город”, “Крутий Заміс” та інші, лавреат Шевченківської премії Тарас Компаніченко на чолі “Хореї козацької”, Військовий оркестр і заслужені артистки України Руслана Лоцман та Тетяна Школьна, казкар Сашко Лірник, музикант-лірник Ярослав Камінський, а також директорка видавництва “Віхола” Ольга Дубчак та багато інших учасників.

Військовий оркестр 40-ї окремої артилерійської бригади імені Великого князя Вітовта Art military Band

На Ше.Fest’і відвідувачі змогли побачити дві вистави від театрів з Вінниці та Кропивницького, відвідати екскурсії, послухати українські народні пісні на фольк-сцені й навіть скуштувати за пожертву борщ з карасями — улюблену страву Тараса Григоровича.

На фестивалі Ше.Fest 2023 року. Борщ із карасями — улюблена страва Тараса Шевченка

На фестивалі Ше.Fest 2023 року

Протягом двох днів працювали дитяча та художня галявина, ярмарок майстрів. І, звичайно ж, одні з найбільш відвідуваних локацій — Просвітницька галявина та Музична сцена.

На Просвітницькій традиційно відбувся поетичний батл, де у фінал вийшли двоє військових, які не лише хоробро захищають країну, а і пишуть чудові вірші.

Найкращим Ше.Поетом глядачі визнали військового з позивним “Рубік”.

Поетичний батл на фестивалі Ше.Fest 2023 року

Ше.Fest був заснований у 2014 році як реакція на початок війни з Росією. Організатори поставили на меті відродити в українцях гордість за свою націю, розкрити по-новому образ Тараса Шевченка і показати, що культура — це не припорошені пилом гіпсові бюсти нудних письменників. Це потужна та яскрава сила, здатна бути рушієм і джерелом натхнення для боротьби за свою державність.

Гурт “Хорея козацька” на чолі з Тарасом Компаніченком. Ше.Fest-2023

— Ми особливий фестиваль, заснований під час війни, ми ніколи не існували поза війною, — розповідає засновниця фестивалю Юлія Капшученко-Шумейко. — Але цього року Ше.Fest вперше відбувається під час повномасштабного вторгнення. І це нові виклики. Зокрема, це і необхідність в укриттях, які ми обладнали, і те, що ми маємо переривати програму на час повітряної тривоги, і комендантська година, і довезення учасників із Києва, яке також треба підлаштовувати під комендантську.

Але це реально. Ми збираємо донати, і після завершення Ше.Fest будемо купувати дрони-камікадзе, а також прилади нічного бачення для військових із Моринської громади.

Юлія Капшученко-Шумейко та режисер фестивалю Олександр Висоцький

Цьогоріч оргкомітет вирішив робити камерний фестиваль виключно своїми силами, не звертаючись по фінансування до звичних партнерів — просто кинули клич серед учасників, і багато хто відгукнувся.

Але “камерним” фестиваль не вийшов — багато гуртів, майстрів, художників, поетів, музикантів приїхали, щоб взяти у ньому участь.

Неочікувано (але приємно) багато було й глядачів. Декілька тисяч людей прибули з різних куточків України, щоб надихнутися атмосферою Моринців та пожертвувати кошти на ЗСУ.

На фестивалі Ше.Fest 2023 року

Партнери безкоштовно надали музичну сцену, допомогли з транспортом та екопосудом. А ГО “МХП — Громаді” закупила 100 кілограмів м’яса для харчування волонтерів та учасників.

Завдяки таким внескам вдалося організувати фестиваль “за нуль гривень”. Хоча, звісно, він не безкоштовний. У нього вкладені час і робота багатьох людей, допомога Моринської громади та керівників Черкаської області, кожного, хто вніс хоч дрібку допомоги.

На фестивалі Ше.Fest 2023 року

Протягом двох днів на 12 локаціях фестивалю збирали кошти на армію. Також для цієї мети відбувалися аукціони військових трофеїв, і навіть аукціон короваїв, гроші з якого пішли на оборону України.

Гасло цьогорічного фестивалю – “Шевченко чинить опір”, оскільки третина оргкомітету нині на війні, зокрема і сам очільник “Ше.Fest” Дмитро Колоша. Проте оргкомітет вирішив провести подію, але відмовитись від великої розважальної частини та збирати донати на ЗСУ.

Загалом шефестівцям вдалося зібрати понад 200 тисяч гривень, які будуть направлені на купівлю чотирьох “пташок” і прилади нічного бачення для захисників України з села Моринці, які на передовій.

Новинарня” – інформаційний спонсор фестивалю “Ше.фест”.

Читайте також:
“Нас можна вбити, перемогти – ні!”. Як пройшов День Криму на фестивалі “Протасів Яр”


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.