Рада утворила спецкомісію, яка розроблятиме засади держполітики щодо національних рухів РФ

Верховна Рада ухвалила постанову №9617 про створення Тимчасової спеціальної комісії, яка розроблятиме основні засади державної політики щодо взаємодії з національними рухами народів РФ.

Про це в четвер, 24 серпня, повідомив народний депутат Ярослав Юрчишин (“Голос”). Він і очолив цю ТСК.

“Друзі, ділюся з вами чудовою новиною. Сьогодні Верховна Рада України підтримала нашу постанову про реєстрацію Тимчасової спеціальної комісії, головою якої я став. Наша ТСК буде працювати з поневоленими народами у складі РФ. Ціль — допомогти цим народам вийти з-під російської окупації”, – написав Юрчишин у фейсбуці.

Комісія вже провела установче засідання. Марія Мезенцева (“Слуга народу”) стала заступницею голови комісії, а Володимир В’ятрович (“ЄС”) – секретарем.

Також до складу ТСК увійшли: Євгенія Кравчук, Микита Потураєв, Дмитро Наталуха, Богдан Яременко, Олег Дунда, Сергій Євтушок, Ігор Гузь, Юрій Загородній.

“Україна — форпост свободи. Битися з росіянам за волю — наш єдиний шлях та наша місія водночас. Разом із колегами в рамках ТСК ми будемо рухатися в кількох напрямках.
Перший полягає в тому, аби встановити зв’язки з нескореними представниками тих національностей, чия земля під російським гнітом. Сьогодні ми переживаємо одну проблему та глобально прагнемо однієї цілі — розвалу росії на різні етнічні держави. Мусимо об’єднати наші зусилля і бити ворога гуртом.
Другий напрямок роботи — міжнародний. Будемо порушувати питання розвалу Росії та доносити ці меседжі до наших західних партнерів. Маємо змінити їхні погляди і довести: світ стане безпечнішим, коли з його мапи зникне великий терорист. Цивілізованому світу потрібно не боятися, а прагнути контрольованого розпаду РФ. З СРСР вдалося…” – зазначив Юрчишин.

“Це дуже символічно, що в День відновлення нашої Незалежності ми робимо крок до того, аби інші народи також здобули свою незалежність від росії. Волю народам — волю людині”, – додав голова ТСК.

Раніше Володимир В’ятрович писав із цього приводу: “Доки Росія залишається імперією, вона становить велику загрозу. Це добре розуміли борці за волю України і під час Української революції 1917-21 років, і підчас боротьби УПА у 1940-1950-ті. Зараз розуміння і налагодження дієвої взаємодії з національними рухами народів імперії важливе як ніколи.
Всім імперіям рано чи пізно настає кінець. Але в наших силах зробити демонтаж РФ більш швидким і керованим. І в наших інтересах – уже зараз налагоджувати дружні стосунки з поневоленими народами, які з часом переростуть у стосунки з новими вільними державами на руїнах російської імперії”.

В’ятрович нагадав, що Верховна Рада вже робила важливі кроки на цьому шляху: у 2019 році ухвалила звернення до світової спільноти на захист прав корінних народів РФ, у 2022-му – закликала світ підтримати їх самовизначення тощо.

“Створення ТСК з розробки основних засад політики взаємодії з народами РФ має стати наступним кроком, переходом до системних цілеспрямованих дій”, – написав В’ятрович, висловивши сподівання, що проєкт винесуть на найближче пленарне засідання.

Читайте також:
Верховна Рада прийняла постанову щодо самовизначення корінних народів РФ

“Москва впаде, народи будуть вільними!” У Чехії відбувся форум корінних народів Росії, що прагнуть самовизначення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.