Верховна Рада прийняла постанову щодо самовизначення корінних народів РФ

Верховна Рада звернулася до міжнародного співтовариства із закликом підтримати право на самовизначення корінних народів Російської Федерації.

Відповідну постанову №8105 на засіданні в четвер, 6 жовтня, підтримали 322 народні депутати.

Як повідомляє “Укрінформ“, у зверненні сказано, що, реалізовуючи свою загарбницьку імперіалістичну політику, Росія століттями вчиняє геноцид поневолених народів, ігнорує принцип рівноправності та самовизначення народів, грубо порушує права корінних народів та громадян, які належать до національних меншин.

Навіть проводячи загарбницьку війну проти України, російська влада здійснює геноцид народів РФ, зокрема використовуючи для цього мобілізацію.

Верховна Рада України висловлює підтримку невід’ємного права народів РФ на самовизначення відповідно до Статуту ООН, загальновизнаних норм та принципів міжнародного права.

Парламент України закликає міжнародне співтовариство до вжиття всіх необхідних заходів для припинення переслідування кремлівським режимом лідерів та членів національно-визвольних рухів народів РФ; припинення практики депортації та внутрішнього переміщення громадян Росії з метою спотворення етнічного складу регіонів РФ; беззаперечного гарантування громадянам РФ права на вільне висловлення поглядів, думок, участь у мирних зібраннях, свободу об’єднань, свободу совісті та віросповідання, а також на забезпечення вільного розвитку традицій та культурної самобутності народів Росії.

Парламент закликає до посилення всебічної підтримки України задля її перемоги в російсько-українській війні з подальшою деімперіалізацією РФ та деколонізацією народів, що приєднані та утримуються в її складі.

“Саме звільнення поневолених народів РФ є ключем до ліквідації російської імперії і російської загрози для України і всього світу. Російський напад на Україну і перемоги нашої армії роблять дезінтеграцію імперії невідворотною”, – прокоментував народний депутат Володимир В’ятрович (“ЄС”).

Також цього дня Верховна Рада ухвалила заяву у зв’язку зі злочинними рішеннями керівництва РФ щодо спроби анексії тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України із закликом до світової спільноти. Постанову №8091 про це підтримали 315 парламентаріїв.

Читайте також:
Початок розпаду Росії: з’їзд ерзян проголосив курс на незалежність та намалював нові кордони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна