Росія била по Чернігову не балістикою, а крилатою ракетою, – СБУ

Служба безпеки України розслідує кримінальне провадження за фактом ракетного удару по обласному драматичному театру в Чернігові. При цьому встановлено, що російська армія застосувала по цивільному об’єкту ракетний комплекс “Іскандер” із крилатою ракетою “Іскандер-К” (Р-500, або 9М727).

Про це в понеділок, 21 серпня, інформує “Українська правда” з посиланням на пресцентр СБУ.

Видання зазначає, що Служба безпеки розслідує кримінальне провадження за фактом російського ракетного удару по центру Чернігова за 438 ст. Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни).

“З метою об’єктивного та максимально повного розслідування цієї трагедії слідчі СБУ здійснюють цілий комплекс слідчих та оперативних заходів. Вони збирають відповідну доказову базу, опитують свідків тощо.

СБУ попередньо встановила тип російської ракети, якою ворог вдарив у суботу по цивільній будівлі. Це ракета 9М727 (крилата ракета наземного ракетного комплексу “Іскандер”)”, – сказано в повідомленні.

“УП” публікує фото ракети над Черніговом у момент атаки, вказуючи, що воно надане СБУ.

Як видно з цієї світлини, ракета – крилата, можливо, “Іскандер-К” (Р-500, вона ж 9М727), або ж Х-101 чи “Калібр” – із характерним сріблястим корпусом та “крильцями” посередині.

Досі офіційні особи в Чернігові стверджували, що російський удар по драмтеатру був завданий балістичною ракетою комплексу “Іскандер-М”.

Якщо ракета насправді була крилата, це означає, що час її підльоту до міста був помітно більшим. Також більша ймовірність її збиття системами ППО.
Водночас застосування крилатої ракети, а не балістики, і вибух її над будівлею може непрямо свідчити на користь версії прокуратури про те, що головною ціллю російської ракети в Чернігові могла бути не лише виставка дронів, а люди навколо театру.

За твердженням розробників, ракети для комплексів “Іскандер-М” та “Іскандер-К” хоча й запускаються з однієї й тієї самохідної пускової установки, однак принципово різняться. “Іскандер-М” використовує висотну (~50 км) надманеврену квазібалістичну ракету зі стелс-технологіями, скидуваним модулем РЕБ і хибними мішенями з метою обходу систем ПРО. Дальність дії – до 500 км.
Тоді як комплекс у варіанті комплектації “Іскандер-К” використовує крилату ракету Р-500 із наднизькою траєкторією польоту на висоті 6-7 м з огинанням рельєфу місцевості. Вважається, що дальність P-500 (“Іскандер-К”) суттєво більша за 500 км.

Ракетний удар РФ по драмтеатру Чернігова 19 серпня 2023

Близько 11:30 в суботу, 19 серпня – на свято Спаса, в центрі Чернігова після оголошення повітряної тривоги прогримів вибух. Ракета (спершу повідомляли про “Іскандер-М”, хоча була версія і про крилату “Іскандер-К”) прилетіла в будівлю Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка, що на центральній Красній площі. Ракета пробила дах і розірвалася всередині. Вибуховою хвилею та уламками пошкодило вікна навколишніх будинків, авто тощо.

В цей час у драмтеатрі відбувалася виставка-презентація проєкту аеророзвідки “Люті пташки”, яку також називають зльотом розробників ударних дронів та представників бізнесу. Захід проводився у співпраці з ОВА, був анонсований у медіа, але без вказання місця проведення. Організаторка заходу Марія Берлінська встигла спуститися в укриття разом з іншими учасниками.
Раніше такі заходи Берлінська вже проводила в Києві, Львові, Дніпрі та Харкові.

За даними МВС, загиблі внаслідок вибуху здебільшого перебували в автотранспорті чи переходили дорогу, повертались із церкви. Однак, за даними від місцевої влади, одну із жертв знайшли під завалами в будівлі.

Після того, як увечері пошуково-рятувальну операцію в Чернігові було завершено, МВС повідомило загалом внаслідок ракетного удару РФ загинуло 7 людей, ще 129 отримали поранення.

Уранці 20 серпня голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус в ефірі телемарафону “Єдині новини” уточнив: “Унаслідок вчорашньої ворожої атаки постраждали 148 людей. У лікарні 21 серпня залишався 41 пацієнт, із них 15 прооперованих.

Російські пропагандисти виправдовуються тим, що в Чернігові нібито невдало спрацювала ППО ЗСУ. Водночас рашисти непрямо підтверджують версію про удар не лише по театру, адже зазначають, що навпроти цієї будівлі буцімто розташовані офіси ГУР і СБУ, а удар був спрямований по зборах офіцерів ССО ЗСУ та країн НАТО (а не по виставці дронів).

У зв’язку з терористичною атакою РФ у Чернігові оголошено триденну жалобу з 19 до 21 серпня.

Читайте також:
“Найбільше людей загинуло на вулиці – поверталися з церкви на Спаса”:
поліція розповіла про наслідки удару РФ по центру Чернігова. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна