Ціллю російської ракети в Чернігові могла бути не лише виставка дронів, а люди навколо театру, – ОГП

Ракета “Іскандер”, якою росіяни атакували центр Чернігова 19 серпня, була налаштована таким чином, щоб завдати найбільших уражень по цивільних навколо драмтеатру, адже вона вибухнула ще в повітрі, а не в будівлі.

Як передає “Новинарня“, про це в неділю, 20 серпня, заявив керівник департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора України Юрій Бєлоусов в ефірі національного телемарафону.

“Якби їхньою ціллю була саме виставка [дронів], то налаштування робилося б таким чином, що вибух відбувся б після дотику до цілі. Тут було використане інше налаштування. Ракета була налаштована таким чином, що вона підірвалася в повітрі. Є припущення стверджувати, що основною ціллю росіян було саме завдання максимальної шкоди цивільному населенню, яке перебувало в місті”, –  сказав Бєлоусов.

За словами прокурора, “це підтверджують факти: всі загиблі й поранені люди, решта ушкоджень не були пов’язані з драмтеатром, а все, що навколо нього”.

Журналісти каналу “Рада” в ранковому слоті також показали картину всередині чернігівського драмтеатру: в ньому найбільше зруйновано дах і горішні поверхи, тоді як далі до першого поверху руйнування не такі великі, як здавалося зовні, одразу після вибуху.

Канал “1+1” показав відео, на якому видно, що напрямок вибуху і спалаху йде назовні будівлі ближче до землі:

На іншому відео, яке поширювали 19 серпня, видно, що розрив і спалах сталися ще над дахом театру:

Російські пропагандисти виправдовуються тим, що в Чернігові нібито невдало спрацювала ППО ЗСУ. Водночас рашисти непрямо підтверджують версію про удар не лише по театру, адже зазначають, що навпроти цієї будівлі буцімто розташовані офіси ГУР і СБУ, а удар був спрямований по зборах офіцерів ССО ЗСУ та країн НАТО (а не по виставці дронів).

Читайте також:
Уже 503 дитини вбила РФ в Україні. У Чернігові загинула дочка воїна ЗСУ, 6-річна Софійка Голинська

“Ми бігли по склу між трупами”: дочка лідера Kozak System Маланка Леньо потрапила під обстріл у Чернігові. ВІДЕО

Ракетний удар РФ по драмтеатру Чернігова 19 серпня 2023

Близько 11:30 в суботу, 19 серпня – на свято Спаса, в центрі Чернігова після оголошення повітряної тривоги прогримів вибух. Балістична ракета (ймовірно, “Іскандер-М”, хоча є версія і про крилату “Іскандер-К”) прилетіла в будівлю Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка, що на центральній Красній площі. Ракета пробила дах і розірвалася всередині. Вибуховою хвилею та уламками пошкодило вікна навколишніх будинків, авто тощо.

В цей час у драмтеатрі відбувалася виставка-презентація проєкту аеророзвідки “Люті пташки”, яку також називають зльотом розробників ударних дронів та представників бізнесу. Захід проводився у співпраці з ОВА, був анонсований у медіа, але без вказання місця проведення. Організаторка заходу Марія Берлінська встигла спуститися в укриття разом з іншими учасниками.
Раніше такі заходи Берлінська вже проводила в Києві, Львові, Дніпрі та Харкові.

За даними МВС, загиблі внаслідок вибуху здебільшого перебували в автотранспорті чи переходили дорогу, повертались із церкви. Однак, за даними від місцевої влади, одну із жертв знайшли під завалами в будівлі.

Після того, як увечері пошуково-рятувальну операцію в Чернігові було завершено, МВС повідомило загалом внаслідок ракетного удару РФ загинуло 7 людей, ще 129 отримали поранення.

Уранці 20 серпня голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус в ефірі телемарафону “Єдині новини” уточнив: “Унаслідок вчорашньої ворожої атаки постраждали 148 людей. У лікарні залишається 41 пацієнт, із них 15 прооперованих за вчора”.

У зв’язку з терористичною атакою РФ у Чернігові оголошено триденну жалобу з 19 до 21 серпня.

Читайте також:
“Найбільше людей загинуло на вулиці – поверталися з церкви на Спаса”:
поліція розповіла про наслідки удару РФ по центру Чернігова. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна