“Найбільше людей загинуло на вулиці – поверталися з церкви на Спаса”: поліція розповіла про наслідки удару РФ по центру Чернігова. ФОТО

Кількість постраждалих від ракетного обстрілу Чернігова зросла до 117 осіб.

Про це близько 17-ї години в суботу, 19 серпня, повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако, передає “Суспільне”.

Кількість загиблих наразі не змінилася – семеро.

Міністерство внутрішніх справ інформує: внаслідок удару російської ракети відбулося руйнування даху обласного драмтеатру з наступною пожежею. Також пошкоджено скління вікон 3-ї Державної пожежно-рятувальної частини м. Чернігів.

На даху одного з будинків розгорілася пожежа. Рятувальники ДСНС оперативно загасили вогонь. Ліквідовано також пожежу магазину.

Вибухом пошкоджено вікна багатьох навколишніх будинків та авто.

По медичну допомогу звернулося 90 поранених, серед них 10 поліцейських та 12 дітей. Госпіталізовано 25 людей, повідомляло МВС після 14-ї години.

12-річну дівчинку терміново доставляють реанімобілем до Києва. Дитина в тяжкому стані.

На місці працюють 20 слідчо-оперативних груп поліції Чернігівщини та дві криміналістичні лабораторії.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, який перебуває на місці трагедії, розповів про поточну ситуацію таке: правоохоронці документують воєнний злочин Російської Федерації. Вони оточили подвір’я в центрі Чернігова та здійснюють поквартирний обхід будинків. У місті працюють додаткові патрулі.

Надалі в місті триває пошуково-рятувальна операція, розбір завалів та ліквідація задимлень.

За словами Клименка, переважно, “жертви події перебували в автотранспорті чи переходили дорогу, а також повертались із церкви. Усі, хто перебував в драмтеатрі, вчасно спустилися до укриття. Працівники Національної поліції після оголошення повітряної тривоги намагалися завести всіх в укриття”.

Руйнування та потерпілі внаслідок ракетного удару РФ по центру Чернігова 19 серпня 2023. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Пожежники та руйнування внаслідок ракетного удару РФ по центру Чернігова 19 серпня 2023. Зруйновано обласний драмтеатр. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Руйнування та потерпілі внаслідок ракетного удару РФ по центру Чернігова 19 серпня 2023. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Пожежники працюють після ракетного удару РФ по центру Чернігова 19 серпня 2023. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

Руйнування внаслідок ракетного удару РФ по центру Чернігова 19 серпня 2023. Фото: Getty Images/Global Images Ukraine

“За драмтеатром знаходиться також великий парк. Там із самого ранку мами гуляли зі своїми дітьми. Центральна площа повністю була заставлена автомобільним транспортом. Наші рятувальники вчасно прибули після прильоту ракети і загасили епіцентр вибуху. Згодом, разом із поліцейськими, почали надавати першу допомогу громадянам”, – зазначив глава МВС.

Пресслужба МВС окремо розповідає про начальника управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції в Чернігівській області підполковника Андрія Зеляка.

Андрій Зеляк. Фото: МВС

Коли в місті пролунав сигнал повітряної тривоги, Андрій разом із колегами забезпечив перебування відвідувачів театру в укритті. У момент самого ракетного удару чоловік зі співслужбовцями перебували біля будівлі – повідомляли про небезпеку перехожих. Андрій травмувався, але після отриманої медичної допомоги повернувся та бере участь у рятувальній операції.

“Дякую поліцейським, рятувальникам, нацгвардійцям і медикам. Якби не ваші дії, жертв могло би бути значно більше”, – додав міністр Клименко.

Дивіться також
ФОТОРЕПОРТАЖ “Новинарні” з місця подій

Контекст

Близько 11:30 в суботу, 19 серпня – на свято Спаса, в центрі Чернігова після оголошення повітряної тривоги прогримів вибух. Балістична ракета (ймовірно, “Іскандер-М”) прилетіла в будівлю Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка, що на центральній Красній площі. Ракета пробила дах і розірвалася всередині. Вибуховою хвилею та уламками пошкодило вікна навколишніх будинків, авто тощо.

В цей час у драмтеатрі відбувалася виставка-презентація проєкту аеророзвідки “Люті пташки”, яку також називають зльотом розробників ударних дронів. Захід проводився у співпраці з ОВА, був анонсований у медіа, але без вказання місця проведення. Організаторка заходу Марія Берлінська встигла спуститися в укриття.

Загиблі внаслідок вибуху здебільшого перебували в автотранспорті чи переходили дорогу, повертались із церкви. Однак щонайменше одну із жертв знайшли під завалами в будівлі театру.

Читайте також:
Засновниця “Центру підтримки аеророзвідки” Берлінська пояснила щодо анонсу про зліт БПЛА в Чернігові, який розбомбила Росія. Сама вона вчасно пішла в укриття

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна