Проєкт Військового меморіального кладовища реалізують у Гатненській громаді під Києвом замість Биківні, – рішення Кабміну

Кабінет Міністрів України схвалив реалізацію до 30 липня 2025 року експериментального проєкту з проєктування Національного військового меморіального кладовища на території Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району Київської області.

Про це ідеться в постанові уряду №870, датованій 19 серпня, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

Як зазначається, місцезнаходженням Національного військового меморіального кладовища буде Гатненська сільська територіальна громада Фастівського району Київської області, на земельних ділянках площею 258,7 га і 7,9 га.

Контекст

У жовтні 2022 року Кабінет Міністрів схвалив створення Міністерством у справах ветеранів державної установи “Національне військове меморіальне кладовище”.

Пізніше департаменту містобудування та архітектури Київської міської адміністрації було доручено розробити детальний план території для розміщення Національного військового меморіального кладовища на території урочища “Лиса гора”.

Втім, таке місце розташування майбутнього “українського Арлінгтону” спричинило протести екологів, і в листопаді 2022 року природоохоронна організація “Київський еколого-культурний центр” запропонувала п’ять вільних ділянок землі для розміщення такого цвинтаря замість урочища “Лиса гора”.

У березні 2023 року Мінветеранів і Мінкультури запропонували створити Національне військове меморіальне кладовище біля заповідника “Биківнянські могили” в Києві.

У травні 2022 року Верховна Рада ухвалила закон про створення Національного військового меморіального кладовища саме.

20 квітня 2023 Київрада виділила під створення військового кладовища земельну ділянку в Биківні – місцевості на території Деснянського району столиці між Броварським проспектом і вулицею Бобринецькою.

2 травня парламент підтримав законопроєкт №9240 щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища в місті Києві – у Биківні.

Читайте також:
“Український Арлінгтон”: Національне військове меморіальне кладовище на 50 тисяч поховань створять у Биківні

18 серпня в заповіднику “Биківнянські могили” заявили, що Національний військовий меморіальний цвинтар неможливо збудувати в Биківнянському лісі в стислі терміни, а в Українському інституті національної пам’яті заявили, що розміщення Національного військового меморіального кладовища поруч із Південним кладовищем Києва має прискорити його будівництво.

Заповідник “Биківнянські могили” є найбільшим в Україні місцем поховання жертв масових політичних репресій 1937-1941 років. Територія заповідника складає майже 239 га. У Биківнянських похованнях знайшли свій останній притулок представники всіх соціальних прошарків українського суспільства:  від робітників і селян до інтелектуальної еліти (науковці, письменники, митці).

Читайте також:
Цинічні ігри влади навколо Національного військового кладовища: його місце знову хочуть змінити

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна