“Гексоген приховали плівкою, контрабандистів використали в темну”: голова СБУ Малюк розкрив деталі підриву Керченського мосту 2022 року

Глава Служби безпеки України Василь Малюк розкрив деталі спецоперації з підриву СБУ Керченського мосту 8 жовтня 2022 року.

Про це він розповів в інтерв’ю журналу NV, яке оприлюднене 19 серпня.

За його словами, СБУ виношувала ідею підриву Керченського мосту ще з весни 2022 року, за весь час розглядалися різні варіанти. Думали переправити вибухівку в товарних вагонах, але росіяни заборонили провезення залізничною частиною мосту будь-яких вантажів, окрім військових. Зрештою зупинилися на варіанті з фурою, навантаженою бочками з олією, в яких ховалася б вибухівка.

“Розробкою та реалізацією спецоперації з мостом займався я особисто та двоє моїх довірених співробітників”, — зазначив Малюк.

“Було важливо, щоб закамуфльована вибухівка могла проїхати з пункту А в пункт Б. При цьому обов’язково перетнути міст”, — пояснив глава Служби безпеки.

Однак варіант із бочками такої “непомітності” не гарантував.

Тоді Малюк вигадав варіант із вибухівкою, обережно обмотаною целофановою плівкою. Такий вантаж — великі рулони — виглядав абсолютно цивільним і не повинен був викликати підозр.

СБУ розрахувала товщину шару плівки, достатню, щоб приховати від митних сканерів накачані сумішшю гексогену металеві циліндри-сердечники.

“Рулонами” забили цілий контейнер — сумарна вага вибухівки у тротиловому еквіваленті становила 21 тонну.

Спецслужбі довелося врахувати ще один момент: на постах біля мосту стоять спеціальні засоби радіоелектронної боротьби, що мають завдання збивати GPS-координати на вибухових пристроях, налаштованих на певну точку.

СБУ створила технічно складну систему, завдяки якій вантаж “плівки” злетів у повітря приблизно на середині Керченського мосту.

“Удар № 1 стався похмурим ранком 8 жовтня 2022 року. У той момент мостом ішов численний потік автомобілів. У цьому трафіку о 5:40 камера російської системи відео­стеження зафіксувала навантажену фуру, яка на великій швидкості рухалася в бік Криму. За мить довгомір вибухнув, пошкодивши два прольоти і підпаливши залізничний потяг із цистернами, наповненими пальним, який рухався паралельно. Від удару загинули, за даними російської сторони, п’ять осіб, включно з водієм фури, а рух мостом повністю зупинили.

За тим вибухом стежили не тільки окупанти — була ще одна камера, відео з якої в режимі реального часу дивився у своєму кабінеті в Києві Малюк. Де вона містилася, шеф СБУ не розкриває, але запевняє, що спостерігав вибух у всіх деталях”, – пише видання.

За словами Малюка, виконавців вибуху СБУ використала “в темну” як контрабандистів.

“Ми сім кіл пекла пройшли, використали в темну стільки людей. Росіяни “закрили” 22 людини — ув’язнили. Інкримінують спів­участь у терористичному акті. Хоча насправді ті займалися звичною для себе справою. Це були звичайні контрабандисти”, — пояснив Малюк.

Дрон “Морський малюк”. Фото: СБУ

Після “першої проби пера” в Службі безпеки одразу взялися за розробку нового удару по Кримському мосту.

Повторний удар по мосту 17 липня 2023 року було вчинено за допомогою морського дрона.

Унаслідок цієї атаки обвалилася час­тина прольоту автомобільної частини мосту. “Це було непередаване відчуття. Багато місяців розробки й успіх — словами важко таке описати”, – каже про свої емоції шеф СБУ.

“Операцію з повторного підриву Кримського мосту в СБУ, за ініціативи особового складу, назвали символічно — “Морський малюк”. До слова, так само називається й нове покоління надводних дронів, які використовує СБУ”, – пише NV.

Голова Служби безпеки України Василь Малюк. Фото: СБУ

“Ці кадри бачили лише обрані”, — каже голова СБУ Василь Малюк, демонструючи на екрані свого телефону відео, датоване 17 липня 2023 року. На ньому група співробітників спецслужби переглядає на моніторі комп’ютера зображення з камери морського дрона. Апарат старанно лавірує на хвилях, ковзаючи в напрямку масивної конструкції, в якій можна впізнати одну із секцій так званого Кримського мосту, побудованого росіянами через Керченську протоку після окупації півострова. На зад­ньому фоні чути голос самого Малюка, який звертається до оператора дрона: «Тихіше, тихіше». Хвилі перехльостують через корпус безпілотного корабля, що невблаганно зближується з опорою мосту. Мить — і зображення з камери тьмяніє, а присутні навколо монітора люди радісно підхоплюються”, – переповідає видання.

Читайте також:
Кримський міст у липні 2023-го пошкодили “Морські малюки”, бойова частина – 850 кг, – Малюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.