Комітет Ради схвалив проєкт закону, що очистить місця пам’яті ІІ Світової війни від комуністичної пропаганди

Парламентський комітет з гуманітарної та інформаційної політики щойно одноголосно підтримав законопроєкт №9536, який дозволить очистити місця пам’яті Другої світової війни від комуністичної пропаганди і символіки.

Про це в середу, 16 серпня, повідомив його автор, ексголова УІНП Володимир В’ятрович.

Проєкт передбачає, що комуністичні символи й написи мають бути демонтовані з меморіалів, пам’ятників, пам’ятних дошок протягом року з дня набуття законом чинності.

“Російська пропагандистська назва «велика вітчизняна війна» має бути замінена на «Другу світову», а рік початку війни – з 1941 на 1939.
Написи на меморіалах та інших місцях пам’яті Другої світової мають бути виконані українською мовою, і в разі потреби можуть дублюватися іншими мовами.
Якщо об’єкт внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток, після ухвалення його можна буде або вилучити з реєстру, або дати згоду на переміщення чи демонтувати окремі елементи, які є комуністичними символами.
Усі ці зміни стосуються саме публічного простору – вулиць, площ, парків – і не поширюватимуться на поховання на кладовищах”, – пояснив депутат від “ЄС” у фейсбуці.

Законопроєкт підтримали без зауважень міністерства, юстиції, оборони, інфраструктури та внутрішніх справ. Міністерство культури надало конструктивні поправки, які цілком можна врахувати в другому читанні, зазначив В’ятрович.

Читайте також:
За рік в Україні знесли 145 пам’ятників і дерусифікували 10 тис. топонімів, – МКІП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна