Обвал рубля: Путін скликав екстрену нараду, хоче посилити валютний контроль

Кремлівський диктатор Володимир Путін у середу, 16 серпня, на терміновій нараді обговорить посилення валютного контролю з російськими посадовцями. Відповідне питання у Росії порушать після того, як надзвичайне підвищення ставки на 3,5 відсоткових пункти не змогло зупинити падіння рубля.

Про це пише Financial Times, посилаючись на двох ознайомлених джерел.

Повідомляється, що Путін заслухає пропозиції міністерства фінансів Росії про те, щоб зобов’язати експортерів конвертувати частину своєї валютної виручки, більша частина якої зараз знаходиться за кордоном, у рублі.

Пропозиції міністерства фінансів РФ, з якими ознайомилася Financial Times, вимагають від експортерів продавати до 80 відсотків валютної виручки протягом 90 днів після поставки і забороняють компаніям, які відмовляються виконувати ці вимоги, отримувати державні субсидії.

Іншими запропонованими заходами передбачається:

  • заборона на виплату дивідендів і надання кредитів за кордоном, навіть країнам, які Росія вважає “дружніми”;
  • скасування субсидій на імпорт;
  • обмеження валютних свопів;
  • зменшення суми іноземної валюти, яку експортери можуть вивозити з Росії.

Такий крок, що стане першим випадком посилення Росією валютного контролю з перших тижнів вторгнення РФ в Україну минулого року, свідчить про зростаюче занепокоєння Кремля впливом війни на економіку країни.

Міністр фінансів РФ Антон Сілуанов був єдиним економічним чиновником, який висловився на користь валютного контролю на засіданні уряду в понеділок”, – пише видання з посиланням на джерела. Однак зазначається, що Путін вислухає пропозиції політиків щодо зміцнення рубля після того, як надзвичайне підвищення ставки Центробанку мало лише помірний вплив на обмінні курси.

“Ці питання не вирішуються ніяк інакше, окрім як з ним”, – сказав один із співрозмовників, знайомий з цим питанням.

П’ять джерел агенства на умовах анонімності розповіли, що Москва обговорює примусову конвертацію валютної виручки експортерами – захід, прийнятий незабаром після того, як РФ почала повномасштабне вторгнення в Україну.

Центральний банк і міністерство фінансів Росії не відповіли на запити про коментарі з цього приводу.

Співрозмовника Reuters заявив, що російський бізнес знову змусять заплатити за помилки уряду.

“Ви можете доїти корову до смерті, але коли вона помре, кого будуть доїти? Населення?”, – сказав він.

Якщо курс рубля не стабілізується до п’ятниці, уряд знову зустрінеться з експортерами, повідомило джерело. Однак поки незрозуміло, які саме заходи будуть запроваджені.

Як писала “Новинарня“, російський рубль обвалився до 100 за долар вперше з березня 2022 року. Такий спад відбувся навіть попри спроби Центробанку Росії зупинити падіння, припинивши купівлю іноземної валюти на внутрішньому ринку до кінця 2023 року.

Цього року рубль ослаб на 26% до рівня третього найгіршого показника валют країн, що розвиваються.

Читайте також:
Курс гривні до рубля повернувся до рівня як перед вторгненням

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна