Російський депутат-утікач проголосив курс на незалежну Смоленську республіку

Діючий депутат Смоленської обласної думи від Компартії РФ Владислав Живиця переїхав до Варшави та заявив на пресконференції про курс на незалежність Смоленської області.

Про це в неділю, 13 серпня, повідомляє білоруський опозиційний телеграм-канал NEXTA.

Живиця виступав разом із делегатом координаційної ради білоруської опозиції, колишнім редактором медіа NEXTA Яном Рудиком. Вони розповіли про плани виборювати незалежність Смоленської республіки, оприлюднили її символіку та оголосили про створення “Смоленського республіканського центру”.

“Ми пропонуємо наступне. На місці та в адміністративних кордонах нинішньої Смоленської області необхідно створити Смоленську Республіку (Республіку Смоленська Земля), до якої на добровільній основі зможуть приєднатися будь-які території інших суб’єктів Російської Федерації, що будь-коли входили до складу історичної Смоленщини: Смоленського князівства, Смоленського воєводства, Смоленської губернії, Західної області…”, – сказано у заяві під назвою “1-ша уставна грамота Смоленського республіканського центру”.

“Ми хочемо зберегти людські та корисні економічні зв’язки з усіма, але рішуче будемо протидіяти диктату сходу та політиці позбавлення нас суверенітету й культурної самобутності, і особливо залученню нас у злочинні війни проти сусідів та ізоляції від наших друзів та партнерів.

Крім того, ми заявляємо, що особи, які не мають смоленського коріння, переселені російською владою та її намісниками на територію Смоленської області після початку злочинної війни 24.02.2022 року, будуть розглядатися нами як непрошені гості, і після створення Смоленської республіки їм доведеться або покинути її, або пройти в ній натуралізацію відповідно до її законів”, – ідеться також у відозві.

Активісти заявили, що Смоленський регіон тісно пов’язаний з Білоруссю історично та економічно. Більше 3500 білоруських підприємств зареєстровано на Смоленщині, 60% експорту регіону припадає на Білорусь. Смоленськ готовий до тіснішої інтеграції з Білоруссю в майбутньому, заявив Живиця.

Живиця і Рудик представили на конференції новий прапор вільної Смоленщини. Це біло-червоно-білий стяг із двома левами. Під цим прапором смоляни нібито готові битися за незалежність.

Депутат Владислав Живиця більше не зможе повернутися у Смоленськ через загрозу переслідування і кримінального покарання. Він продовжить роботу у “Смоленському республіканському центрі” за межами Росії.

Раніше Живиця був виключений із КПРФ.

За його словами, в рамках білоруського Полку Калиновського, який воює на боці ЗСУ, незабаром буде створено Смоленський батальйон (або роту).

Член координаційної ради білоруської опозиції Ян Рудик водночас заявив, що “Смоленськ — це білоруська земля, яка так само, як і решта Білорусі, внаслідок історичної катастрофи на даний час перебуває під московською окупацією”. За планом Рудика, необхідно “створити гуманітарний коридор для смолян, яких мобілізують до російської армії, для подальшого несення служби в білоруській армії — Полку Калиновського”.

У пресконференції також брав участь прихильник незалежності Інгрії Павло Мезерін: він заявив про намір воювати на боці України в рамках військового підрозділу Інгрії (Іжорія, Інгерманландія – етнокультурний та історичний регіон, розташований по берегах Неви).

Історична довідка

Смоленськ – одне з найдавніших міст Київської Русі, центр незалежного князівства із ХІ ст. Надалі входив до складу литовської держави, Великого Князівства Литовського. Смоленська земля мала власну ідентичність.
Із 1508 року – Смоленське воєводство (формально – до 1793 року). Об’єкт територіальних зазіхань Московської держави. У 1654 році, після початку російсько-польської війни, Смоленськ та Смоленщина були приєднані до Росії, що було закріплено Андрусівським перемир’ям 1667 року та “Вічним миром” 1686 року.

Читайте також:
Провал московитів у спробі захопити Чернігів: Смоленська війна XVII ст. і паралелі з 2022-м

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна