ЗСУ здійснили рейд на лівий берег Херсонщини. Імовірно, прорвали оборону РФ углиб на 800 м, – ISW

Українські війська здійснили рейд на лівий берег Дніпра на Херсонщині. Імовірно, оборонці прорвали там оборону ворога вглиб на 800 метрів. Однак нині невідомо, чи вдалося захисникам закріпитися на лівому березі річки.

Про це інформує Інститут вивчення війни (ISW) у вівторок, 8 серпня.

У звіті повідомляється, що деякі прокремлівські воєнні блогери 8 серпня повідомили, що українські сили висадили до семи катерів (місткість одного близько 6-7 людей), на лівому березі Дніпра в районі населеного пункту Козачі Лагері. Там ЗСУ прорвали російську оборону та просунулися на 800 метрів в глиб.

Як заявив один з “воєнкорів”, нещодавно російське командування передислокувало “підготовлене угруповання” російських десантників з району Козачих Лагерів до Запорізької області, та замінило їх мобілізованими бійцями невизначеного підрозділу, тим самим послабивши оборону в цьому районі.

Гауляйтер Херсонської області Володимир Сальдо применшив інформацію про український десант і заявив, що російська артилерія відбила атаку українських катерів.

“Однак більшість відомих російських провоєнних блогерів стверджують, що українським військам вдалося висадитися на східному березі, перш ніж російські сили почали застосовувати стрілецьку зброю. Сальдо, ймовірно, цілеспрямовано намагався спростувати заяви про українську присутність у цьому районі, щоб уникнути паніки в без того неспокійному російському інформаційному просторі”, – зазначили в Інституті.

Аналітики ISW поки не бачили візуальних доказів, які б свідчили про наявність значної кількості українських військових або техніки в районі Козачих Лагерів.

“Поки що з російських повідомлень можна зробити висновок, що українські сили здійснили обмежений рейд через річку, а не більш масштабну операцію. Українські офіційні особи поки не коментували операції в цьому районі”, – додали в ISW.

Окупанти скиглять, що в результаті рейду ЗСУ на Херсонщині зникла розвідувальна група ворога під керівництвом майора Томова.

“На контрольну точку група так і не вийшла. Наразі із шістнадцяти людей ніхто не виходить на зв’язок”, – пише 8 серпня російський Telegram-канал “Тринадцятий” і додає фото місця, де зникла група.

“Чотири доби з деякими населеними пунктами не було зв’язку, а зараз з однієї точки виходять на зв’язок, просять підкріплення, кажуть, що ведуть стрілецький бій… Бл*ть, я, звичайно, вірю в дива, але насамперед я – Розвідник. Там засідка. А рація у хохлів. Я знаю такі ситуації не з чуток. Одного разу так їм вдалося привести в засідку БТГ і знищити майже вісім десятків наших солдатів. Іншого пояснення я не маю. А відео найімовірніше з телефону командира групи”, – пише “Тринадцятий”.

Пізно ввечері на каналі вкотре написали, що розвідувальна група майора Томова так і не вийшла на зв’язок – зникли два офіцери і 16 російських вояк.

“Противник н/п ( Козачі Табори) не контролює, але безперечно присутній на нашому березі. Про це говорить ще й те, що група майора Томова, включаючи його самого, так і не вийшла на зв’язок. Два офіцери та шістнадцять чоловік тупо зникли, і дай Бог, щоб вони були живі, навіть якщо й у полоні. Приводів для радості насправді мало, оптимістам цю війну не воювати, а за Державу, як то кажуть прикро. І ще, контакти на нашому березі так і не припиняються, є поранені серед наших…” – сказано у повідомленні.

Уже в середу, 9 серпня, “Тринадцятий” повідомляє, що розвідувальна група окупантів потрапила в засаду – ті, хто вижив із рашистів знаходяться в полоні.

“Успішне відображення вилазки ДРГ ЗСУ” нам обійшлося загалом у 25 людей наших убитих і полонених, серед них три офіцери… Це включаючи наші Н/П які зачистили хохли та групу майора Томова. Хохли прихопили з собою зброю, радіостанції, телефони, боєприпаси та інші цінні речі та інформацію. А ще намагалися обманним шляхом заманити решту в засідку, і я одразу фактично це зрозумів”, – заявили окупанти.

Читайте також:
На фронті за добу – 30 боєзіткнень, наші авіатори 10 разів влупили по окупантах
Зранку українські війська збили ворожий вертоліт, – Генштаб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна