Крилаті ракети SCALP-EG – в Україні, під крилом Су-24. Зеленський розписався на одній із них

Далекобійні крилаті ракети SCALP-EG, передані Францією, уже прибули в Україну. Їх вперше показав українцям президент Володимир Зеленський у своєму Telegram 6 серпня.

На відео SCALP-EG розташована під крилом фронтового бомбардувальника Су-24. На одній із них Зеленський написав “Слава Україні!” і свій підпис.

“Ми дякуємо за тисячі врятованих життів у містах і селах. Україна може битися й жити, бо є наші воїни, які очищують наше небо від російського зла”, – сказав глава держави, привітавши Повітряні сили з їхнім Днем.

Нагадаємо, 11 липня президент Франції Еммануель Макрон заявив про передачу Україні ракет більшого радіусу дії Scalp, які що є відповідником британських Storm Shadow.

Довідка

Ракета Scalp

Scalp (акронім від Long-Range Conventional Autonomous Cruise System) — керована ракета класу “повітря-земля”, призначена для ураження фіксованих цілей на великій відстані.

Авіаційна ракета Scalp є французькою версією британської Storm Shadow. Ця зброя може вражати цілі на відстані до 250 (або 500 км), залежно від моделі. Вони рухаються зі швидкістю понад 1000 км/год (0,80 Маха) на висоті 30 кілометрів. Траєкторія їхнього польоту визначається за допомогою GPS.

Ракета була розроблена в 1990-х роках компаніями Matra і British Aerospace, а потім вироблялася компанією MBDA у двох версіях: Scalp для Франції і Storm Shadow для Великої Британії. Інші версії були розроблені для експорту, з дальністю польоту до 250 кілометрів і різними назвами. В Об’єднаних Арабських Еміратах вона називається Black Shaheen і встановлюється на літаках Mirage 2000-х років.

Читайте також:
Британія підтвердила використання Україною Storm Shadow проти росіян

ЗСУ підтверджують удари по мостах у районі Чонгара ракетами Storm Shadow

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна