Франція надає Україні далекобійні авіаракети SCALP – різновид Storm Shadow

Франція надішле Україні ракети більшого радіусу дії Scalp, що є відповідником британських Storm Shadow.

Про це президент Еммануель Макрон повідомив у вівторок, 11 липня, в перший день саміту НАТО, передає французька газета Le Parisien.

Макрон сказав журналістам, що поставки зброї, зокрема ракет умовно дальнього радіусу дії, та обладнання в Україну будуть збільшені, щоб дозволити Києву продовжити свій контрнаступ.

“Ми вирішили доставити в Україну нові ракети, здатні завдавати глибокі удари. Думаю, що сьогодні для нас важливо надіслати меседж підтримки Україні, єдності НАТО”, – сказав Макрон після прибуття на саміт у Вільнюсі в Литві.

У травні Макрон заявляв, що у Франції розглядають можливість передачі Україні далекобійних ракет Scalp. Це сталося після того, як Велика Британія 11 травня оголосила про постачання Києву ракет Storm Shadow, що змогли діставати, наприклад, до Луганська, Криму й Азовського узбережжя.

Ракета Scalp

Scalp (акронім від Long-Range Conventional Autonomous Cruise System) — керована ракета класу “повітря-земля”, призначена для ураження фіксованих цілей на великій відстані.

Авіаційна ракета Scalp є французькою версією британської Storm Shadow. Ця зброя може вражати цілі на відстані до 250 (або 500 км), залежно від моделі. Вони рухаються зі швидкістю понад 1000 км/год (0,80 Маха) на висоті 30 метрів. Траєкторія їхнього польоту визначається за допомогою GPS.
Ракета була розроблена в 1990-х роках компаніями Matra і British Aerospace, а потім вироблялася компанією MBDA у двох версіях: Scalp для Франції і Storm Shadow для Великої Британії. Інші версії були розроблені для експорту, з дальністю польоту до 250 кілометрів і різними назвами. В Об’єднаних Арабських Еміратах вона називається Black Shaheen і встановлюється на літаках Mirage 2000-х років.

Читайте також:
Британія підтвердила використання Україною Storm Shadow проти росіян

ЗСУ підтверджують удари по мостах у районі Чонгара ракетами Storm Shadow

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна